Beste kwartaal ooit voor slachterij JBS

12-08-2021 | |
Sterke vraag naar vlees zorgde ervoor dat de prijzen van vlees hoog waren. Dat zorgde voor grotere marges voor JBS. - Foto: ANP / Sopa Images
Sterke vraag naar vlees zorgde ervoor dat de prijzen van vlees hoog waren. Dat zorgde voor grotere marges voor JBS. - Foto: ANP / Sopa Images

De Braziliaanse slachterij JBS, eigenaar van het Nederlandse Vivera, bestempelt afgelopen kwartaal als het beste in de geschiedenis.

Zowel de omzet, als nettowinst, als het resultaat voor belastingen, rente en afschrijvingen (ebitda) waren het hoogste ooit. De omzet groeide met 27%, de ebitda met 10% en de nettowinst met 30%. De omzet kwam uit op omgerekend bijna € 14 miljard, de ebitda op bijna € 2 miljard en de winst op € 700 miljoen.

Sterke vraag naar vlees

Sterke vraag naar vlees zorgde ervoor dat de prijzen van vlees hoog waren en dat zorgde voor grotere marges voor de activiteiten van JBS in de VS en Canada. De volumes en de omzet in deze landen namen flink toe door export naar China. De export van rundvlees naar China maakt 14% uit van de totale Amerikaanse export, vergeleken met 1,4% in dezelfde periode vorig jaar. In totaal was China verantwoordelijk voor bijna een derde van de vleesexport van JBS in het tweede kwartaal van 2021.

JBS diversificeert in soorten eiwit

In april nam JBS de Nederlandse producent van vleesvervangers Vivera over. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers maakte de slachterij bekend zijn activiteiten nog verder te diversificeren in verschillende soorten eiwitten. Het neemt namelijk de Australische zalmkwekerij Huon in Australië over. Met deze overname, van Australisch tweede grootste zalmkwekerij, maakt JBS zijn intrede in de aquacultuursector. Het is in lijn met de strategie van JBS om zowel geografisch als in het portfolio uit te breiden.

Lees ook: Vivera door overname weer onderdeel vleesbedrijf

Kloosterman


Beheer