Betaalbare bodemsensor voor temperatuur en vocht

18-02-2020 | Laatste update op 03-02 | |
Vollegrondsgroente. - Foto: Fotopersbureau Dijkstra
Vollegrondsgroente. - Foto: Fotopersbureau Dijkstra

Bodemsensor Farm21 kan volgens CAV Agrotheek op termijn bijdragen aan advies op maat voor de bestrijding van schimmels en andere organismen.

Voor nu is het een hulpmiddel dat inzicht geeft in het vochtgehalte in de bodem en dat kan helpen bij beregening. De Farm21-sensor meet de hoeveelheid bodemvocht op drie diepten (10, 20 en 30 centimeter), de bodemtemperatuur op 10 centimeter diepte en de luchttemperatuur en rv net boven het maaiveld. De meetgegevens worden via het LoRaWAN-netwerk (Long Range Wide Area-netwerk) doorgegeven aan een pc, telefoon of tablet. De voeding komt van een batterij met een gebruiksduur van minimaal een jaar.

Farm21 relatief goedkoop

In vergelijking met veel andere sensoren is de Farm21-sensor relatief goedkoop, zegt CAV Agrotheek-adviseur Sander Dekker. Een sensor kost € 79 met een maandelijks abonnement van € 5,25 om de dataverzending, het platform voor de verwerking en de weergave van de meetgegevens in de benen te houden.

Wanneer en hoeveel beregenen

Die weergave ziet er voor het bodemvocht uit als een percentage, naast de aanwezigheid van vaste delen en lucht. Dat maakt het relatief eenvoudig om tijdig vast te stellen wanneer onder drogende omstandigheden moet worden beregend en met hoeveel millimeter.

Meerdere sensoren op een perceel

Volgens CAV Agrotheek zijn de omstandigheden op een perceel beter in beeld te brengen met meerdere sensoren op een perceel, waardoor beslissingen op basis van meer informatie genomen kunnen worden. Een (gebieds)brede inzet van de sensoren geeft volgens het bedrijf een dusdanig grote hoeveelheid informatie, dat aan de hand daarvan een nauwkeurige voorspelling mogelijk wordt van (schimmel)ziekten, waarvan de ontwikkeling en verspreiding afhankelijk zijn van temperatuur en vochtniveau op gewasniveau.

Spikkelziekte, bladvlekkenziekte en valse meeldauw

Dekker zegt dat moet worden gedacht aan infecties als spikkelziekte (minimum temperatuur 13 graden), bladvlekkenziekte (temperatuur 16 – 20 graden, rv>98% gedurende 5 tot 7 dagen) en valse meeldauw (die goed gedijt onder koele, vochtige omstandigheden).

Stallen
Joost Stallen RedacteurBeheer