Doorgaan naar artikel

Betaling schulden failliet Loogman aan leveranciers onzeker

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
De fabriekshal van A.C. Loogman in Aalsmeer. De inboedel is inmiddels geveild. - Foto: Cor Salverius Fotografie

De fabriekshal van A.C. Loogman in Aalsmeer. De inboedel is inmiddels geveild. - Foto: Cor Salverius Fotografie

Uit de boedel van de failliete aardappelverpakker A.C. Loogman resteert € 741.455. Dat is bijna lange na niet genoeg om alle schulden te voldoen.

De oorzaak van het faillissement van aardappelverpakker A.C. Loogman & Zonen is nog steeds niet duidelijk. Curator Sander Schouten van AMS Advocaten heeft de materiële zaken van het faillissement vrijwel afgehandeld. Nu gaat Schouten verder met het onderzoek naar de oorzaak van het faillissement en naar eventuele vorderingen die nog wat geld in het laatje kunnen brengen. Zoals het er nu uitziet is het maar de vraag of de leveranciers aan Loogman hun rekeningen nog betaald krijgen.

In 1953 opgericht

A.C. Loogman werd op 17 november 2021 failliet verklaard. Het familiebedrijf is in 1953 opgericht door A.C. Loogman senior. Het bedrijf groeide uit tot één van de grootste verpakkers van aardappelen in Nederland. Het bedrijf zat oorspronkelijk op het Food Center in Amsterdam. A.C. Loogman wilde daar uitbreiden maar de gemeente Amsterdam had plannen voor woningbouw op het Food Center. Dat maakte uitbreiding onzeker. Daarom opende Loogman in 2016 een nieuw pand in Aalsmeer. Alleen de horeca-activiteiten bleven in Amsterdam.

Van dat bedrijf verkocht curator Schouten de inventaris en de goodwill voor € 25.000, blijkt uit het laatste faillissementsverslag. Voor de vestiging in Aalsmeer kon geen doorstart worden gerealiseerd. Dat komt omdat het nieuwe pand in Aalsmeer op een terrein van de bloemenveiling staat. Bovendien was het machinepark erg groot, dat maakt overname door een ander bedrijf lastig.

Schulden aan ING voldaan

Dit voorjaar is het pand geveild door ING-Bank. Dat leverde € 4,3 miljoen op, waaruit alle schulden aan ING konden worden voldaan. Het machinepark en de inboedel brachten op een andere veiling bijna € 867.500 op. Daar komen nog wat inkomsten bij en er gaan wat uitgaven af, waarna een saldo resteert van € 741.455.

Dat is bijna lange na niet genoeg om alle schulden te voldoen. Bij een faillissement staan de preferente vorderingen bovenaan, zoals die van de fiscus en uitkeringsorganisatie UWV. Die krijgen nog € 1,3 miljoen van A.C. Loogman. De overige vorderingen, zoals van leveranciers, beslaan een bedrag van bijna € 2,1 miljoen.

€ 4,4 miljoen aan het bedrijf onttrokken

De eigenaren van Loogman hebben ruim € 4,4 miljoen aan het bedrijf onttrokken. Deze rekening-courantvorderingen moeten volgens de regels bij een faillissement terug worden betaald. De vraag is of dat wat gaat opleveren. Dat maakt het erg onzeker in hoeverre de leveranciers nog geld uit de failliete boedel kunnen krijgen.

De oorzaak voor het faillissement is ook nog niet duidelijk. Loogman viel om terwijl de tafelaardappelsector in 2020 een goed jaar draaide. Door de coronacrisis eten mensen meer thuis, hetgeen de verkoop van tafelaardappelen een boost gaf. Curator Schouten doet daar nog verder onderzoek naar.

In het faillissementsverslag staat dat de jaarrekeningen over 2017 en 2018 te laat zijn gedeponeerd. Het bedrijf werd kennelijk niet goed geleid. Schouten vermoedt dat dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement, schrijft hij in het verslag.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin