Betalingsrecht is € 260 waard in 2020

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De waarde van een betalingsrecht komt in 2020 uit op € 259,73 (exclusief vergroeningspremie), dat is ruim € 3 minder dan in 2019.

De waarde is bepalend voor de uitbetaling van de bedrijfstoeslagen die start op 1 december. Dat meldt RVO.nl. De daling is eerder dit jaar aangekondigd, oorzaak is dat een groter deel van het budget voor de zogenoemde directe betalingen is overgeheveld naar plattelandsontwikkeling. Bij de uitbetaling vanaf december worden eventuele voorschotten verrekend. RVO.nl streeft er naar dat 95% van de aanvragers uiterlijk 31 december een beslissing over de basisbetaling krijgt.

Vergroeningspremie

De vergroeningsbetaling komt in 2020 uit op € 111,96, dat bedrag is ruim 43% van de waarde van het betalingsrecht. Het bedrag voor de jonge boeren regeling (extra betaling jonge landbouwers) is nog niet bekend, dat volgt later in november.

De grasdierpremie is wel vastgesteld op € 153 per rund en € 23 per schaap. De uitbetaling van deze premie start op 1 maart 2021.

Korting

Het genoemde bedrag per betalingsrecht is nog exclusief een eventuele korting vanwege de zogenoemde financiële discipline. Dat is onder meer afhankelijk van de hoogte van de EU-begroting voor het jaar 2021, daarover wordt nog onderhandeld. RVO.nl verwacht zelf dat het kortingspercentage uitkomt tussen de 2 en 4%.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur


Beheer