Doorgaan naar artikel

Beter koemelk uit Twente dan cashewmelk uit Brazilië

Een plantaardige schijf van vijf? Duurzaamheid is meer gediend met eten van dichtbij.

Geüpdatet op:
Opinie
Eiwittransitie
Sustainable food
Melkkoeien in Twente - Foto: Hans Prinsen premium

Melkkoeien in Twente - Foto: Hans Prinsen

Een groep diëtisten heeft een plantaardige schijf van vijf opgesteld. Volgens Dirk Bruins is duurzaamheid meer gediend met een meer oranje ingekleurd voedingsadvies, ofwel; eten van dichtbij.

Om gezond te eten moeten slimme keuzes worden gemaakt. Daarvoor hebben we de Schijf van Vijf. Sommigen stellen voor de Schijf van Vijf te vervangen door een veganistisch dieet. Dit om aan de ‘duurzaamheidsdoelstellingen’ te voldoen. Wel moet het dieet aangevuld worden met vitaminecapsules B12 en D en producten die van verre continenten en zeebodems moeten komen.

Schijf van Vijf verduurzamen met Nederlandse producten

Een opvallend voorstel van diëtisten. Voor mij staat voorop dat iedereen de keuzevrijheid moet hebben om te eten wat hij of zij wil. Als je plantaardig wil eten, dan is dat voor een deel goed mogelijk, dankzij de hardwerkende boeren en tuinders in Nederland.

Persoonlijk ben ik geen fan van een dieet dat gekunsteld aanvulling nodig heeft. Ik houd zelf de Schijf van Vijf aan, die volgens mij best zorgvuldig is samengesteld. Wel hebben de diëtisten mij aan het denken gezet. De Schijf van Vijf kan inderdaad duurzamer worden toegepast. Alle producten in de schijf hebben namelijk één ding gemeen: we kunnen ze allemaal in Nederland produceren. Toch zie ik nog vaak genoeg sperziebonen uit Kenia in de schappen. Terwijl de sperziebonen uit Nederland van uitstekende kwaliteit zijn.

Koemelk is duurzamer dan cashewmelk

Als we samen echt duurzaam bezig willen gaan, dan moet er iets veranderen. De Schijf van Vijf oranje inkleuren is daarbij de sleutel tot succes. Alleen nog maar producten van Nederlandse bodem. Daar hoort ook zeker Nederlandse zuivel bij. Zuivel uit Nederland heeft een heel kleine CO2-voetafdruk.

Het zou verstandig zijn om bewust producten van Nederlandse boeren en tuinders te halen

Koemelk uit Twente klinkt misschien niet zo sexy als cashewmelk uit Brazilië, maar het is wel een stuk duurzamer. Ook zijn er minder vervoersbewegingen voor nodig. Twente is nu eenmaal dichterbij dan Brazilië. Daarbij is het ook nog eens zo dat koemelk op basis van de zogenoemde NR11-score (een score op basis van elf belangrijke nutriënten die je binnenkrijgt bij een inname van 100 kcal. van een product) veel voedzamer is dan de plantaardige alternatieven.

Kringlooplandbouw met Nederlands vee, groenten en fruit

Ook vlees en andere dierlijke producten horen terecht bij de Schijf van Vijf. Hiermee krijgen we belangrijke bouw- en voedingstoffen binnen die we als mens nodig hebben. Daarnaast zijn de Nederlandse dieren een belangrijk onderdeel van het kringloopsysteem in Nederland. De meeste grond is namelijk niet geschikt voor gewassen als groenten en fruit. Wel kunnen daar prima dieren grazen en kan er voedsel voor dieren verbouwd worden. Ook maken dieren dankbaar gebruik van reststromen uit de humane voedingsindustrie. Circulariteit ten top, als je bedenkt dat de mest van deze dieren vervolgens weer gebruikt kan worden om gronden die wel geschikt zijn voor gewassen vruchtbaarder te maken. Dat is efficiënt en duurzaam. Vlees uit Nederland is bovendien ook weer dichterbij dan quinoa uit Brazilië.

Om makkelijk en duurzaam de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen, kun je dus het beste op de fiets stappen om bij de bakker, groenteboer, slager, boer of tuinder een gezonde en duurzame maaltijd te kopen. Als je toch graag plantaardig eet, dan zou het verstandig zijn om bewust producten van Nederlandse boeren en tuinders te halen. Die telen geen quinoa, maar het is wel hartstikke duurzaam.

Dit artikel is ook gepubliceerd in De Telegraaf.

Snel delen

Image
Dirk Bruins

Melkveehouder en voorzitter van LTO Noord

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin