Beter rendement met voedselbox

17-08-2020 | Laatste update op 28-07 | |
Varkenshouder Ben Bruurs tussen zijn weidevarkens. Hij is een van 150 leveranciers van Boerschappen. Foto: Bert Jansen
Varkenshouder Ben Bruurs tussen zijn weidevarkens. Hij is een van 150 leveranciers van Boerschappen. Foto: Bert Jansen

De snel groeiende korte keten Boerschappen is actief in Brabant. Ben Bruurs levert wekelijks vlees van zijn weidevarkens. Via voedselboxen gaat dat naar consumenten.

Voor varkenshouder Ben Bruurs uit Baarschot (N.-Br.) is levering aan Boerschappen in de eerste plaats een kwestie van ondernemerschap. Minder schakels tussen boer en consument betekent een flink hogere opbrengstprijs. Hij zet wel een kanttekening: “Dat lukt alleen als jouw product bijzonder is. Zoals op ons bedrijf, weidevarkens zijn in trek bij consumenten die belang hechten aan dierenwelzijn.”

Bruurs levert aan Boerschappen, een organisatie die voedselboxen verkoopt aan consumenten. De klant kan kiezen uit vier verschillende boxen. De boxen kunnen worden opgehaald bij een van de vele ophaalpunten of worden thuisbezorgd, ook buiten Brabant. Boerschappen heeft plannen om in heel Nederland actief te worden. Deze zomer zijn afhaalpunten geopend in de Randstad.

Vlees van weidevarkens

Bruurs produceert vlees van weidevarkens, hij houdt 80 zeugen en 500 vleesvarkens op circa 20 hectare. Een deel van deze grond is in eigendom van natuurorganisaties of overheden. Per week laat hij circa 25 varkens slachten. De ondernemer werkt samen met acht slagers in zijn regio en verkoopt deels ook via de online-winkel koopeenvarken.nl.

Zo’n vijf varkens per week worden verwerkt bij slagerij De Walhoeve in Hilvarenbeek. Het grootste deel hiervan komt bij consumenten terecht via de boxen van Boerschappen. Voor zijn omzet is deze keten dus erg belangrijk.

Uitschakeling andere partijen

De gangbare varkensketen kent een flink aantal schakels. Elke schakel pakt een deel van de marge. Bruurs: “Dat is logisch. Handelaar, transporteur, verwerker, supermarkt, noem maar op, ze moeten er allemaal aan verdienen. Ik lever aan de slagerij en die levert aan Boerschappen. De prijs die de consument betaalt, is nauwelijks hoger dan in de supermarkt, terwijl mijn opbrengstprijs door de kortere keten een stuk hoger is, ongeveer het dubbele. Simpelweg door uitschakeling van een aantal partijen.”

Een ander voordeel is dat zijn opbrengstprijs al jaren stabiel is. “Ik heb tien jaar geleden op basis van mijn kostprijs een prijs vastgesteld die ik wil ontvangen. Die prijs geldt nog steeds, wat er ook in de gangbare varkensmarkt gebeurt. Niemand die daar vragen over stelt. Ik loop dus geen enkel prijsrisico.”

De korte keten is een goed perspectief voor gangbare varkenshouders, maar alleen als je iets bijzonders produceert

Een deel van zijn varkens loopt op gronden van natuurorganisaties. De beweiding draagt bij aan de biodiversiteit. “Samen met dierwelzijn is dat onderdeel van ons unieke verhaal. Klanten van Boerschappen moeten op pad om hun box op te halen. Dat doen ze alleen als het product hen aanspreekt. De korte keten is een goed perspectief voor gangbare varkenshouders, maar alleen als je iets bijzonders produceert. Het vraagt een andere manier van denken.”

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de afzet van agrifood-producten? Lees meer over afzet in onder meer korte ketens op de themapagina afzet

van Cooten
Aart van Cooten Freelance redacteurBeheer