Beter sentiment varkensmarkt zichtbaar in prijzen

09-08 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Na weken van stabiele noteringen gaat het eindelijk de goede kant op de met de varkensprijzen. Dat biedt ook kansen voor de geplaagde biggenmarkt.

Steeds meer seinen staan op groen voor een opmars van de varkensprijzen. Vrijdag gaf de DCA Beurprijs een stevig signaal door 4 cent te plussen naar € 1,79 per kilo geslacht gewicht.

Het is de tweede verhoging na een lange periode van stabiele prijzen. Ook op de Duitse Teleporc werden dinsdag voor de vierde keer varkens voor hogere prijzen verhandeld; de gemiddelde notering was € 2 per kilo. Nog maar twee weken geleden zijn een aantal veilingen zonder verkochte varkens gesloten.

Vion verhoogt met 4 cent

Ook de slachterijen komen uit de ‘stabiele stand’. Vorige week deden de meeste slachterijen er al een centje bij; maandag verhoogde Vion zelfs met 4 cent naar € 1,95 per kilo geslacht gewicht. Het is daarmee de grootste prijsverhoging sinds maanden. Daarmee lijkt Noordwest-Europa eindelijk aan te haken bij de positieve prijsbeweging die in het Zuiden al langer gaande is.

De Europese vleesverwerking is vanwege de vakantie nog niet helemaal opgestart. Toch is de verwachting dat de vleesafzet gaat toenemen. In combinatie met een klein aanbod vleesvarkens is ruimte ontstaan voor hogere prijzen. De verwachtte hitte voor de komende dagen zal een extra rem zetten op het aantal slachtrijpe varkens en door de hitteprotocollen op het aantal slachtingen. Op de achtergrond speelt mee dat China en andere Aziatische landen weer meer in de markt zijn.

Moeizaam plaatsbare biggen

Met de positieve ontwikkelingen op de varkensmarkt bevindt de biggenmarkt zich tussen hoop en vrees. Al weken zijn prijzen met moeite stabiel; zo bleef de BestPigletPrice maandag staan op € 41,50 per big.

Aan de ene kant is er de realiteit van zeer moeizaam plaatsbare koppels biggen, wat er met de komende hitteperiode niet beter op gaat worden. Export naar Duitsland en Spanje biedt weinig soelaas aangezien beide landen om verschillende redenen minder biggen nodig hebben. Dit alles leidt tot zeer hoge aflevergewichten bij de vermeerderaars en meer slachtbiggen op de markt.

Aan de andere kant is er de hoop dat een betere varkensmarkt in combinatie met afnemende voerkosten voor een beter sentiment zorgen. Het kan nu helpen een prijsdaling te voorkomen en op termijn ruimte geven voor een gunstigere marktsituatie.

Prognose: varkensprijs stijgt; biggenprijs nog stabiel.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stevens
René Stevens Freelance redacteur


Beheer