Doorgaan naar artikel

Beter welzijn voor vee dan vluchteling

Asielzoekers bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel slapen in tenten voor het azc op de grond buiten. - Foto: ANP

Asielzoekers bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel slapen in tenten voor het azc op de grond buiten. - Foto: ANP

Het is dweilen met de kraan open, een betere typering kan ik niet verzinnen voor het zwabberende beleid van Rutte IV. Iedere dag worden we als boeren, burgers en gasten van Nederland een stukje armer en radelozer.

Vorige week zagen we hoe minister Hoekstra de (voormalig) CDA-kiezers in de maling nam, door hen te laten geloven dat hij een ander stikstofbeleid wil, maar ook het regeerakkoord wil volgen. Wien van den Brink typeerde dit soort gedrag vroeger met de woorden ‘hij wil de kool én de geit sparen’.

Premier Rutte liet tijdens het debat zien geen enkel respect te hebben voor Hoekstra door te weigeren hem de hand te schudden en een kriebel aan de neus te veinzen. Een voorbeeld dat minister Van Gennip volgde. Gelukkig hebben we de beelden nog. Anders geloof je het bijna niet.

Dat onze koopkracht enorm snel afneemt, zal ook niemand ontgaan

Onze jongste zoon werkt veel in Zweden en daar kijken ze met verbazing naar de zelfdestructie van Nederland. De Zweden vragen onze zoon “No Farmers, No Food, right?” Onze zoon legt dan uit dat wij thuis een prachtig vleesveebedrijf hebben, maar dat het boeren in Nederland niet meer aantrekkelijk is.

Prijsongelijkheid

Dat onze koopkracht enorm snel afneemt, zal ook niemand ontgaan. Een deel van de prijsstijgingen is gerelateerd aan de oorlog in Oekraïne. Maar onze prijsongelijkheid ten opzichte van andere Europese landen is iets waar de overheid wel degelijk de hand in heeft en zelfs grof aan verdient. De Nederlandse gasprijs is bijna twee keer zo hoog als het Europese gemiddelde, bovendien bestaat deze voor ruim 37% uit overheidsheffingen. Dweilen met de kraan open, zo lieten radeloze bakkers deze week weten.

De weg terug naar solidariteit, de menselijke maat en een gelijk speelveld zal een heel grote uitdaging worden

Dat geldt ook voor de vluchtelingenopvang. Ongeacht de vraag of de gasten die zich hier aanmelden uit een veilig of onveilig land komen, moeten we ons rot schamen voor de manier waarop deze mensen, want dat zijn het, worden opgevangen. Het welzijn van ons vee is nog beter geborgd, gecontroleerd en gesanctioneerd dan het welzijn van deze mensen.

Aanzuigende werking

Jesse Klaver suggereerde afgelopen maandagavond 29 augustus bij Jinek dat het kabinet met dit asielbeleid wil bereiken dat Nederland geen aanzuigende werking heeft. Ik kan je verzekeren dat de aanzuigende werking van Nederland voor agrariërs al heel ver in het verleden ligt.

Als dit kabinet er eerdaags mee stopt, zullen er heel daadkrachtige bestuurders moeten komen om de puinhoop van Rutte 1 tot en met 4 op te ruimen. De weg terug naar solidariteit, de menselijke maat en een gelijk speelveld zal een heel grote uitdaging worden. Veel slechter kan het in ieder geval niet worden.

Beheer
WP Admin