Betere beschikbaarheid tarwe drukt de prijs

Foto: Canva
Foto: Canva

Het aanbod van tarwe is aanzienlijk toegenomen. Dat wil zeggen, er is meer tegenwicht ten opzichte van het krappe regionale en interregionale aanbod in West-Europa.

Dit werkte prijsverhogend en steeds weer remmend op het aanbod, er ontstond een opwaartse prijsspiraal. Oorzaak van de actuele prijsverlaging is vooral de betere bereikbaarheid van goedkopere opties. Nu er druk op de prijzen staat, houden op hun beurt kopers de rem er even op. In Nederland en België zakten deze week de graannoteringen flink. Groningen leverde € 6 per ton in op de tarwenotering, de Rotterdamse graanbeurs € 8,50.

Europese oogst zachte tarwe

De Belgische sectororganisatie voor de graanbranche Fegra zette afgelopen vrijdag geen noteringen wegens gebrek aan transacties na een dag met prijsverlagingen. Die prijsverlagingen zetten sinds maandag door. Een factor die ook druk op de tarwemarkt zet, is de verwachte stevige hectare-opbrengst van de komende Europese oogst zachte tarwe, door bureau MARS van de EU. De prognose is 5,89 ton per hectare, ofwel 0,2 ton per hectare meer dan het vijfjarig gemiddelde.

Verder gaan geruchten dat de Russische overheid de recent ingestelde exportheffingen op tarwe sneller zal intrekken dan aangekondigd, als de marktsituatie in het binnenland dat toelaat. Russische tarwe is momenteel niet concurrerend op de wereldmarkt.

Dat de tarweprijzen snel veel verder zullen zakken is niet waarschijnlijk, ze hebben steun van de vooralsnog vrij hoge maisprijzen. Gerst zakt eveneens in prijs, maar minder rigoureus dan tarwe. Het prijsniveau is dan ook al tijden aan de lage kant geweest vanwege groot aanbod. Het prijsverschil tussen tarwe en gerst was circa € 20 per ton geweest, waar € 10 gebruikelijker is. Vanwege malaise in de brouwindustrie is er in Nederland en buurlanden veel brouwgerst verdwenen in het veevoerkanaal.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.