Bettinehoeve bouwt nieuwe grote poedertoren bij

Geitenmelkverwerker Bettinehoeve wil over anderhalf jaar een nieuwe poedertoren in gebruik nemen, die tweemaal zo veel capaciteit heeft als de bestaande toren.

Dit bevestigt directeur Sybren Ewijk. De bestaande poedertoren – in 2014 in gebruik genomen – heeft een jaarcapaciteit van 10.000 ton product.

Destijds was de gedachte dat de onderneming met deze capaciteit wel even vooruit kon. De werkelijkheid bleek anders. Al na vijf jaar bleek dat er meer capaciteit nodig was, vertelt Ewijk. Vandaar het besluit tot uitbreiding. De nieuwe grote toren moet in de eerste helft van 2022 in bedrijf worden genomen.

Zwaartepunt naar poeders

Vanaf dat moment zal het zwaartepunt van de productie bij Bettinehoeve niet meer op de productie van geitenkaas liggen, maar hoofdzakelijk op poeders. Het plaatje van twee derde kaas en een derde poeders wordt omgekeerd naar twee derde poeders en een derde kaas.

Voor de aanvoer van extra grondstoffen zal Bettinehoeve een beperkt beroep doen op de eigen leveranciers. Die kunnen nog wel uitbreiden, maar voor het overige hebben de gangbare Nederlandse geitenhouders te maken met allerlei beperkende maatregelen. Vooral in Noord-Brabant. Daarom zal een flink deel van de extra aanvoer moeten komen van startende Belgische melkveehouders, als ook van biologische geitenhouders. In België gelden niet zulke strenge beperkingen als in Nederland van kracht zijn. Daarnaast zal een deel van de poeders worden gemaakt uit geitenkaas-wei. Die is vrij breed beschikbaar.

Meer vraag naar poeders

Bettinehoeve en (90%-) moederbedrijf Emmi hebben niet de ambitie om zelf kindervoeding te maken uit de geitenmelkpoeders, zoals Ausnutria doet in Noord-Nederland. Met de poeders wordt echter wel gemikt op de producenten van kindervoeding. Bettinehoeve en Emmi leveren hen de grondstoffen die nodig zijn om kindervoeding van te maken.

Dat weer wordt geïnvesteerd in een poederfabriek en niet in kaascapaciteit, heeft alles te maken met de markt. De markt voor geitenkaas groeit niet meer zo snel, de markt voor poeders blijft zich voorspoedig ontwikkelen. Het sterkst nog altijd in Azië, maar ook elders neemt de vraag toe.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.