Beurs Goes en Emmeloord noteren niet voor gele zaaiuien

02-03 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De beurs in Emmeloord noteert niet meer voor gele zaaiuien. Ook de telersbeurs in Goes noteert dit seizoen niet meer.

Het hoeft overigens niet te betekenen dat dit seizoen helemaal niet meer wordt genoteerd in Emmeloord. Echter, de landbouwbeurs LNCN is een handelsbeurs die in principe alleen de gedane transacties tussen teler(s) en handel/verwerkers registreert van de afgelopen week. Daar vallen partijen die tussen speculanten verhandeld worden niet onder. Volgende week komt de commissie in Emmeloord weer bij elkaar en bekijkt of dan wel een waardige notering kan worden gemaakt.

Voor de verschillende maatsorteringen rode uien is wel genoteerd tussen € 26 en € 41 per 100 kilo.

Gebrek aan transacties beurs Goes

De telersbeurs in Goes zette afgelopen maandag al de laatste notering van het seizoen voor zaaiuien op het bord. In het Zuidwesten is geen aanbod meer voor levering binnen drie weken, waardoor de telersbeurs in Goes niet meer met een notering komt voor uien. Meestal noteert deze telersbeurs door tot in mei of juni, maar er zijn geen partijen uien meer die aan de juiste voorwaarden voldoen.

De hectare-opbrengsten waren niet ruim. Veel is al verkocht en de uien zijn duur. Het spel wordt nu gespeeld door een paar grote sorteerders plus speculanten en handelaren. De laatste restanten uien gaan voor enorme bedragen weg. Eind vorige week zijn partijen gele zaaiuien verhandeld voor € 100 per 100 kilo, staat op de transactielijst van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

Een euro is de nieuwe norm

De gang is er wel uit qua transacties. Doorverkopen van eigen werkvoorraad door sorteerders en verwerkers wordt gedaan en overwogen, maar het is niet voor iedereen haalbaar om zonder werkvoorraad tot het eind van het seizoen uit de kosten te komen.

Sommige verwerkers zijn deze periode van het jaar flexibel om minder of niets te sorteren. Andere sorteerders met vaste klanten willen deze toch blijven beleveren. Een euro is de nieuwe norm geworden en sommige verwerkers die het seizoen blijven doorwerken, moeten wel kopen. Voor welke prijs, dat is de vraag. De enkele teler die nog vrije uien heeft zit vast op zijn ‘goud’. Verder lijkt de uienmarkt meer op een schaakspel tussen speculanten.

Nauwelijks handel overzees

Er zijn een paar verpakkers die goede contacten hebben in eigenlijk heel Europa, waar de uien voornamelijk naartoe gaan. Overzees wordt amper wat gedaan. Ivoorkust valt ook weg door het hoge prijsniveau. Er werd nog wel bijgekocht, maar toen de baalprijs naar € 80 per 100 kilo ging, haakte het land af. Eerder waren er geen alternatieven, nu hebben Afrikaanse landen eigen oogst en wordt daar meer vandaan gehaald.

Groot-Brittannië stabiele uienafnemer

De meeste uien zijn in week 6 naar Groot-Brittannië gegaan; bijna 3.400 ton. Dat is 21% van de totale uienafzet in die week (16.126 ton). Na Groot-Brittannië ontvingen Spanje en Mauritanië beide ruim 1.500 ton uien in de eerste volle week van februari. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis op basis van exportcijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau. Het weekvolume loopt na de jaarwisseling hard achteruit. In week 1 werd nog 30.500 ton afgezet.

De Nederlandse uienvoorraad vliegt er dit seizoen doorheen. Als vanaf week 7 zo’n 10.000 ton uien per week weggaan, zijn de uien grofweg medio mei op. Importuien zullen gaten gaan vullen.

Prognose: stabiel tot stijgende uienprijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer