Beursgang vertical farming-bedrijf van de baan

18-10-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het Amerikaanse vertical farming-bedrijf AeroFarms heeft besloten niet naar de beurs te gaan.

Dat deed het bedrijf in samenspraak met Spring Valley Acquistion Corp., een zogenoemd Special Purpose Acquisition Company (SPAC), een beursgenoteerd bedrijf voor speciale doeleinden. De twee bedrijven hadden een overeenkomst om Aerofarms gezamenlijk naar de beurs te brengen. Die overeenkomst hebben de bedrijven beëindigd.

De bedrijfscombinatie en het plan om AeroFarms beursgenoteerd te maken, werden in maart van dit jaar aangekondigd. Met de deal en de beursgang werd het bedrijf gewaardeerd op $ 1,2 miljard. De bedrijven specificeren in hun persbericht niet waarom ze de voorgenomen fusie beëindigen. Volgens de CEO van AeroFarms was de fusie ‘niet in het belang van onze aandeelhouders’. “We hebben deze beslissing genomen om ervoor te zorgen dat AeroFarms in een optimale positie is om onze groeistrategie na te streven en onze missie te verwezenlijken”, aldus de CEO.

Volgens website Crunchbase heeft AeroFarms in tien investeringsrondes $ 238 miljoen opgehaald. Er was veel interesse in de onderneming.

Geld bijeenbrengen voor start-ups

Spring Valley is een spac, een lege vennootschap zonder activiteiten die geld bijeenbrengt voor overname van start-ups waarmee ze vervolgens naar de beurs gaat. Waarom de deal nu afgeketst is, is niet duidelijk. Vanaf het begin van de overeenkomst waren de vooruitzichten positief, waarbij de aandeelhouders van Spring Valley met een forse meerderheid stemden om de fusie goed te keuren. In een verklaring waarin de resultaten van deze stemming werd aangekondigd, stond echter wel dat nog niet was voldaan aan het minimale benodigde cash-bedrag. Spring Valley en AeroFarms zouden op zoek gaan naar extra kapitaal en in de verklaring stond dat bestaande aandeelhouders van AeroFarms voor een aanzienlijk deel voor dit kapitaal zouden moeten zorgen.

Spring Valley-aandeelhouders leken de afketsing van de beursgang te verwelkomen, want op de dag dat het nieuws bekend werd, steeg de waarde van het Spring Valley-aandeel met 10%.

Kloosterman


Beheer