Doorgaan naar artikel

Beurskoers Bayer maakt duikvlucht

Vooral in de Crop Science-divisie van Bayer, waar de gewasbeschermingsmiddelen en zaden onder vallen, ondervindt Bayer tegenwind door de coronacrisis. Foto: ANP

Vooral in de Crop Science-divisie van Bayer, waar de gewasbeschermingsmiddelen en zaden onder vallen, ondervindt Bayer tegenwind door de coronacrisis. Foto: ANP

De beurskoers van chemieconcern Bayer daalde afgelopen twee weken met 21,5%. Afgelopen vrijdag kwam de aandelenwaarde uit op € 44,94 per aandeel, tegenover € 57,22 twee weken eerder.

De beurskoers behaalde daarmee zijn laagste waarde in zeker vijf jaar tijd. De oorzaak: negatieve financiële vooruitzichten die het bedrijf vorige week bekendmaakte. Vooral in de Crop Science-divisie, waar de gewasbeschermingsmiddelen en zaden onder vallen, ondervindt Bayer tegenwind door de coronacrisis. De koers van Bayer had al zwaar te lijden onder de overname van Monsanto in 2018. Met de overname kwamen ook duizenden glyfosaat-rechtszaken mee, wat beleggers deed afschrikken.

Vleesbedrijven

In het rijtje van de vijf grootste dalers staan naast Bayer vier vleesbedrijven, waaronder BRF (-17,3%) en JBS (-13,7%). Vorige week werd bekend dat China tijdelijk de import uit een slachterij van vleesbedrijf Minerva in Brazilië stillegt, vanwege aangetroffen coronavirus op verpakkingen uit het bedrijf. Eerder werden al locaties van onder andere BRF en JBS geblokkeerd. Ondanks dat China een belangrijke markt is geworden na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest, is er dus ook een onzekerheidsfactor voor de Braziliaanse slachterijen.

Rechtszaak tegen JBS

De Braziliaanse ontwikkelingsbank BNDES riep vorige week JBS-beleggers op om zich te melden voor een rechtszaak tegen JBS. In 2007 ontving JBS een bedrag van € 2,5 miljard aan leningen van BNDES. In 2016 werden de eigenaren van JBS opgepakt vanwege betrokkenheid bij fraude. De bank spant een rechtszaak aan om compensatie te krijgen voor de geleden schade en hoopt daarvoor de steun van JBS-investeerders te krijgen.

General Mills

De aandelenwaarde van voedingsmiddelenbedrijf General Mills liet de grootste stijging zien. De koers steeg met 9,2%. Waar beleggers twee weken geleden nog onzeker waren over de prestaties van het bedrijf, werd dat goed gemaakt met de presentatie van de kwartaalcijfers. Zowel de omzet als de operationele winst als het dividend stegen.

De index van de agri- en foodbedrijven die Food&Agribusiness volgt, daalde afgelopen twee weken met 2%. Daarmee presteerden de bedrijven minder goed dan de bedrijven op de AEX. Die index steeg met 0,4%.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin