Doorgaan naar artikel

Beurskoers John Deere stijgt naar recordhoogte

Foto: Lex Salverda

Foto: Lex Salverda

De beurskoers van trekkerfabrikant John Deere steeg afgelopen vrijdag naar de hoogste waarde ooit. Sinds maart vorig jaar zit de koers in een sterk opwaartse lijn.

Ten opzichte van toen is de aandelenwaarde meer dan verdubbeld. Sinds 1 januari van dit jaar is de koers met ruim 14% gestegen. In de afgelopen twee weken was de stijging 6,7%.

De laatste stijging is toe te wijzen aan de presentatie van kwartaalcijfers over het eerste kwartaal van gebroken boekjaar 2020-2021. De omzet steeg met 19% en de winst wist het bedrijf meer dan te verdubbelen. John Deere verwacht dat de agrarische markten de rest van het jaar verder groeien, met groeicijfers van 15 tot 20% voor Noord-Amerika en 10% voor Europa. Het bedrijf gaat onder andere uit van hogere prijzen voor gewassen, waardoor het sentiment voor nieuwe machines onder boeren verbetert. De trekkerbouwer verwacht dat ook terug te zien in de winstcijfers, wat beleggers weer positief stemde.

CNH Industrial

Het lijkt erop dat de koers van concurrent CNH Industrial (van Case, New Holland en Steyr) meeliftte op die van John Deere. De koers van CNH Industrial steeg met 6,7%. Positieve vooruitzichten voor de agrarische markten uitgesproken door Deere werken door in het gedrag van investeerders die beleggen in vergelijkbare bedrijven.

Het Franse voedingsbedrijf Danone deed het eveneens goed op de beurs. De koers steeg met 6,5% nadat de onderneming jaarresultaten presenteerde en bekendmaakte een bedrijf in plantaardige voeding over te nemen.

Kerry Groep

Een ander voedingsbedrijf, de Ierse Kerry Groep, deed het minder goed. De onderneming maakte bekend zijn zuivelgerelateerde activiteiten in Ierland en het Verenigd Koninkrijk strategisch te herzien. Mogelijk leidt dit tot een verkoop van (een deel van) het onderdeel. Het afstoten van de divisie zou geld vrij moeten kunnen maken voor onderdelen waar meer groei in zit, zoals ‘gezondheid’ en ‘plantaardige producten’, analyseerden beleggingsspecialisten. Beleggers lijken de stap niet te waarderen, want de koers daalde met 9,9% in twee weken.

Ook de aandelenwaarde van PepsiCo daalde, met 6%. Het voedingsbedrijf verkocht vorige week zijn aandelen in een joint venture in Indonesië. Als gevolg daarvan zullen geen voedselproducten van PepsiCo meer worden vermarkt in Indonesië.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin