Beurskoers K+S naar nieuw dieptepunt

18-11-2019 | |
Foto: K+S -
Foto: K+S

Het bedrijf dat de afgelopen 2 weken de beurskoers het meest zag dalen, is kali- en zoutbedrijf K+S.

De koers daalde met 12,9% ten opzichte van 14 dagen geleden. Het bedrijf maakte vorige week kwartaalcijfers bekend, waarna beleggers massaal van hun aandelen af wilden. Reden daarvoor is de naar beneden bijgestelde winstverwachting voor het gehele jaar. K+S schroeft de productie van kali dit jaar namelijk verder terug. In september kondigde het bedrijf al aan 300.000 ton minder te producten. Dat werd tijdens de presentatie van de cijfers verhoogd naar 500.000 ton. Desondanks werd het kwartaal wel afgesloten met positieve cijfers. Dat kwam voornamelijk door hogere prijzen en meer verkopen in het agrarische segment. De koers van K+S daalde door de recente ontwikkelingen naar het laagste punt in zeker 5 jaar.

Lees verder onder de grafiek.

Koersdaling voor BRF en JBS

Ook de Braziliaanse slachterij BRF vertoonde de afgelopen 2 weken een koersdaling. De aandelenwaarde daalde met 10,5%. Er was een daling ondanks dat het bedrijf afgelopen kwartaal het verlies van vorig jaar van € 195 miljoen wist om te zetten in een winst van € 100 miljoen. Investeerders waren hiervan echter niet onder de indruk omdat het lager was dat de verwachtingen van analisten.

Ook concurrent JBS, eveneens een Braziliaanse slachterij, zag de beurskoers dalen. De aandelenwaarde ging naar beneden met 7,4%. Ook voor dit bedrijf geldt dat ondanks positieve kwartaalresultaten met een hogere omzet, de koers daalde. Daarnaast werd bekend dat de Braziliaanse ontwikkelingsbank zijn aandeel in JBS, 23,3%, wil verkopen aan andere banken.

Koers ABF stijgt

De koers die afgelopen 2 weken een stijging liet zien was die van het Britse ABF, moederbedrijf van British Sugar en modeketen Primark. De waarde van de aandelen steeg met 9,4%. De stijging zette in na bekendmaking van de jaarresultaten op 5 november. Ondanks dat de winst in de suikerdivisie daalde met bijna 80% en de totale winst daalde met 8%, zagen beleggers redenen om aandelen ABF te kopen.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer over


Beheer