Beurskoers Südzucker daalt meer dan 19%

19-10-2020 | |
Een lading bieten bij de fabriek. Het voor Südzucker belangrijke suikersegment is nog steeds verliesmakend. Foto: Mark Pasveer
Een lading bieten bij de fabriek. Het voor Südzucker belangrijke suikersegment is nog steeds verliesmakend. Foto: Mark Pasveer

De aandelenwaarde van het Duitse suiker- en voedingsmiddelenbedrijf Südzucker daalde de afgelopen twee weken met 19,8%. En dat terwijl zowel de winst als de omzet over het eerste halfjaar stegen, zo werd op 8 oktober bekend.

De resultaten stelden beleggers echter niet tevreden, want op de dag dat de financiële prestaties bekend werden, daalde de beurskoers met 11,8%. Het voor het concern belangrijke suikersegment is namelijk nog steeds verliesmakend. Südzucker verwacht dat dat zo blijft voor de rest van het boekjaar. Daarnaast kwamen de resultaten niet overeen met de verwachtingen van financieel analisten.

In tegenstelling tot de koers van Südzucker, steeg de koers van handelsbedrijf Bunge juist fors met 17,7%. De aandelenwaarde liep de afgelopen tijd gestaag op naar $ 54,59 per aandeel (slotkoers vrijdag 16 oktober). De hoogste waarde sinds februari. Een exacte reden is niet direct aan te wijzen. Wel zijn er meer analisten die de Bunge-aandelen aanraden te kopen, dan aan te houden of te verkopen. Volgende week komt het agrarisch handelshuis met financiële resultaten. Die zullen bepalend zijn voor wat er met de beurskoers gebeurt.

Koers Corteva is gestegen

Ook de koers van gewasbeschermingsmiddelen- en zadenbedrijf Corteva steeg de afgelopen weken. De waarde van de aandelen groeide met 16%. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de uitspraak van de CEO van de activistische investeringsorganisatie Starboard Value. Op een conferentie zei CEO Jeff Smith dat Corteva ondergewaardeerd is en dat er genoeg mogelijkheden zijn de prestaties te verbeteren. Hij merkte op dat de ebtida-marge van 14,4% over 2019 achterblijft bij de concurrenten van het bedrijf, zoals Bayer, en dat wanneer het bedrijf die marge naar 23% kan brengen, de aandelenwaarde ook fors omhoog kan.

Nieuw begin voor JBS

De koers van de Braziliaanse slachterij JBS steeg met 15,5%. J&F Investimentos, het moederbedrijf van de slachterij, stemde er in een Amerikaanse rechtszaak vorige week mee in $ 128,25 miljoen aan strafrechtelijke boetes te betalen. JBS is schuldig bevonden aan fraude en corruptie. In Brazilië was JBS al eerder veroordeeld tot het betalen van een forse boete. Daar hebben de topmanagers toegegeven dat ze meer dan 1.900 politici hebben omgekocht om hun zakelijke belangen te behartigen en om goedkope financiering van staatsbanken te verkrijgen. Beleggers hopen dat nu de zaak is afgehandeld het een nieuw begin zal zijn voor het bedrijf.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman


Beheer