Beurskoers Unilever onderuit na jaarresultaten

Kantoorpand Unilever aan de Nassaukade in Rotterdam Foto: Rias Immink via ANP
Kantoorpand Unilever aan de Nassaukade in Rotterdam. Foto: Rias Immink via ANP

De grote verliezer onder de agri- en foodbedrijven op de beurs die Food&Agribusiness volgt, was afgelopen vrijdag Unilever.

De koers eindigde 7,3% lager dan twee weken eerder. Hoewel de financiële resultaten die het bedrijf vorige week donderdag presenteerde in lijn waren met de verwachtingen, waren beleggers teleurgesteld over de resultaten in vergelijking met andere bedrijven in consumentengoederen. Ook was er teleurstelling over de toekomstige verwachte groei. Een aandeel Unilever was vrijdag € 45,55 waard, de laagste waarde sinds de verhuizing van het bedrijf naar het Verenigd Koninkrijk eind november.

Koers K+S gedaald

De tweede grootste daler was het zout- en kalibedrijf K+S. De koers daalde met 6,3%. Een reden hiervoor zou een overeenkomst tussen de Belarusian Potash Corporation en Indian Potash Limited kunnen zijn. Deze twee partijen hebben een overeenkomst voor een jaarlijks volume kali van 800.000 ton van $ 247 per ton gesloten. Meerdere kali-producenten, waaronder K+S, kwamen naderhand met een verklaring dat ze kennis hadden genomen van de overeenkomst en dat de afgesproken prijs ‘aanzienlijk onder het niveau ligt dat momenteel op belangrijke exportmarkten heerst’, aldus K+S.

‘De aanhoudende positieve fundamentele situatie van de landbouwmarkten en de daarmee gepaard gaande stijgende vraag naar kalimeststoffen wordt dan ook op geen enkele manier weerspiegeld. (…) Tegen deze achtergrond zal K + S tot nader order afzien van leveringen aan India onder de gestelde voorwaarden’, zo stelde het bedrijf in de verklaring.

Bayer schikt in Roundup-zaken

De koers van Bayer deed het goed vanwege de schikking die werd bereikt voor toekomstige glyfosaat-rechtszaken. Voor $2 miljard is het gelukt om toekomstige juridische claims over Roundup af te handelen. De koers eindigde vrijdag 6,6% hoger dan twee weken geleden. Daarmee werd de hoogste waarde bereikt sinds september vorig jaar.

De absolute winnaar was het Braziliaanse vleesconcern BRF. De koers steeg met 9,42%. Een factor die daarin meegespeeld kan hebben, is dat de Braziliaanse vleessector voorrang heeft gevraagd voor het vaccineren van medewerkers in slachterijen en vleesverwerkende bedrijven. Onbekend is of de voorrang ook wordt gegeven.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.