Doorgaan naar artikel

Beursprijs daalt opnieuw een cent

Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

De verstorende werking van de coronamaatregelen krijgtt steeds meer grip op de tot dan toe stabiele Duitse varkensmarkt. De moeizame vleesafzet maakt dat de DCA Beursprijs opnieuw een cent inlevert.

Eigenlijk is het een knappe prestatie dat de varkensmarkt nog altijd op hoog niveau draait. Vergeleken bij andere markten, zoals die van vleeskalveren, aardappelen of kip, heeft de verstorende marktwerking van de corona-aanpak nog maar beperkt grip op de varkensmarkt gekregen. Dit komt voornamelijk omdat ‘overdrukventiel’ China precies op tijd weer open ging. Toen de Europese afzet begon te haperen nam de export naar China toe. Het volume is echter nog altijd niet op het oude niveau en de prijzen staan onder druk. Evengoed is het gat groot en kan er nog veel vlees naar Azië verscheept worden, zolang AVP weg blijft.

De stroeflopende export, het gemis van de horeca-afzet en de steeds krapper wordende vriescapaciteit vergroten de prijsdruk. De DCA Beursprijs 2.0 zakt daardoor komende week opnieuw met een cent. De notering komt daarmee op € 1,70 per kilo geslacht gewicht. De prijs van levende varkens daalt ook met een cent tot € 1,36 per kilo.

Op de Duitse varkensmarkt strijden producenten voor het behoud van het prijsniveau. Het aanbod is niet groot en lijkt de komende weken ook niet toe te gaan nemen. Bovendien gaat het barbecue-seizoen van start, wat een impuls voor de afzet kan zijn, zo betuigt varkensvakbond ISN.

Verschil van inzicht op Duitse markt

De grote slachterijen zetten daarentegen stevige druk en wijzen op de moeizame vleesafzet. Doordat ze ‘hauspreise’ hanteren die 4 cent onder het niveau van de Vereinigungspreis liggen, is de stabiele bodem in de Duitse varkensmarkt verdwenen. Dat kwam ook naar voren op de Teleporcveiling van vrijdag 17 april. Ondanks het beperkte aanbod van slechts 8 partijen, werd nog maar de helft verkocht. De gemiddelde prijs van de vorige veiling werd lang niet gehaald: het hoogste bod eindigde op € 1,87 per kilo. In een week tijd levert Teleporc daarmee € 0,08 per kilo in. De gemiddelde veilingprijs bedraagt € 1,86 per kilo. De kans is groot dat in ieder geval de Vereinigungspreis volgende week terrein zal moeten prijsgeven.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin