Beursprijs flink omlaag bijgesteld

13-03-2020 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

Het zijn onzekere tijden nu het coronavirus ook in Europa rondwaart. Die onzekerheid geeft prijsdruk. De DCA Beursprijs daalt harder dan de correctie die deze week op de Duitse markt werd doorgevoerd.

De Nederlandse varkensmarkt volgde de afgelopen tijd de prijsstijgingen op de Duitse markt op de voet. Nu de prijs daar de andere kant op gaat, kan prijsval hier niet uitblijven. De beurscommissie van de Beursprijs past een stevige correctie toe. De DCA Beursprijs 2.0 zakt een dubbeltje naar € 1,82 per kilo geslacht gewicht. De prijs per kilo levend gewicht daalt van € 1,55 naar € 1,46.

De beurscommissie gaat daarmee zelfs verder dan de prijsverlaging die de Duitse slachterijen deze week toepasten. Slachterij Tonnies verlaagde zijn uitbetalingsprijs met € 0,09 naar € 1,93 per kilo. Vion Duitsland betaalt tot het weekend het niveau waarop de Vereinigungspreis staat: € 1,96 per kilo geslacht gewicht. Maar vanaf maandag betaalt ook die slachterij € 1,93 per kilo uit. Met een daling van een dubbeltje neemt de Beursprijs al een heel klein voorschot op verdere daling van de Duitse markt volgende week.

Lust om te slachten is verdwenen

Hoe onzeker en precair de situatie is, bleek wel op internetbeurs Teleporc. Die klapte in een week tijd met € 0,12 omlaag naar € 1,97 per kilo. Het was opvallend dat op de vrijdagveiling slechts 2 van 14 partijen werden verkocht, maar nog veelzeggender dat op bijna de helft van de partijen niet of hooguit het inzetbedrag werd geboden. En dan te bedenken dat twee weken geleden geen varken bleef staan. De lust om te slachten is als sneeuw voor de zon verdwenen.

De gevolgen van de corona-perikelen bleken in China meer dan een storm in een glas water. Met de toenemende impact die het hier nu in het openbare leven krijgt, is de verwachting dat die prijsdruk de komende weken aanhoudt.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer