Doorgaan naar artikel

Beursprijs gaat opnieuw omlaag

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

De onzekerheid die in het sleepspoor van het coronavirus door de Europese varkensmarkten trekt houdt aan. De DCA Beursprijs daalt een stuiver naar € 1,77 per kilo en daalt daarmee harder dan de Duitse markt.

Soms is het overduidelijk welke kant de markt op gaat, een ander keer is het lastiger. Zoals nu. De coronacrisis zet reguliere afzetstromen op de varkensmarkt op zijn kop. De afzet van Beter Leven-varkens naar de supermarkten loopt als een speer. Maar aan de andere kant zit Italië dicht. De dure hammen blijven hier en worden verder versneden. Extra werk, en de vraag of het vlees dat opbrengt. Om over het gebrek aan vriescontainers voor de export naar Azië nog maar te zwijgen.

De markt biedt vele uitdagingen en dat zal volgende week niet direct anders zijn. De enige zekerheid is dat de onzekerheid voortduurt. De beurscommissie van de Beursprijs heeft deze week vast een stevige kluif gehad aan het bepalen van de koers. Prijsverhoging zal er niet in zitten, maar van stabiel tot flink omlaag; het is allemaal mogelijk.

Daarbij ontbreekt de Duitse internetveiling als richtsnoer en ook prijzen van vleesonderdelen die niet gepubliceerd worden vanwege de grote onzekerheid. Uiteindelijk komt de beurscommissie tot een veel mildere prijsdaling dan afgelopen week. De DCA Beursprijs 2.0 zakt € 0,05 naar € 1,77 per kilo geslacht gewicht. De prijs per kilo levend gewicht daalt van € 1,46 naar € 1,42.

De Beursprijs stond 2 weken geleden nog op € 1,92 per kilo; € 0,15 hoger dan nu. De stap omlaag is daarmee groter dan de prijsontwikkeling op de Duitse markt. Daar is de varkensprijs in 14 dagen tijd € 0,13 gedaald, van € 2,02 naar € 1,89 per kilo. En volgens varkensvakbond ISN is de ergste paniek op de Duitse markt inmiddels voorbij. Paniekverkopen zijn er niet meer en het aanbod normaliseert zich. De vakbond onderstreept dat door vanaf volgende week dinsdag de verkoop op internetbeurs Teleporc weer te hervatten.

Prognose: prijsdruk

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin