Doorgaan naar artikel

Beursprijs gaat voor rust in crisistijd

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

De verstoring van afzetstromen door de corona-aanpak heeft de Europese varkensmarkten nog volop in zijn greep, al lijkt de Duitse markt wat vriendelijker te worden. De DCA Beursprijs stijgt nog daalt deze week, maar blijft staan op € 1,77 per kilo.

De invloed van corona op de afzetmarkten van varkensvlees is nog steeds merkbaar. Bovendien zijn er voldoende varkens. Handelaren krijgen niet alle voor volgende week aangeboden varkens geplaatst. Aan de andere kant is er ook berusting in alle onrust. De afgekondigde maatregelen tegen corona zijn in werking en zullen ook nog wel een aantal weken duren. Ondertussen wordt nog steeds volop varkensvlees gegeten.

Vion probeerde deze week een prijsbodem te zetten door slechts beperkt te verlagen. Andere slachterijen volgden ook met verlagingen tussen € 0,03 en € 0,05 per kilo.

Dat geeft de Beursprijs, die vorige week goed is neergezet, ook bewegingsruimte. Verdere prijsdaling kan deze week worden vermeden. De DCA Beursprijs 2.0 blijft onveranderd op € 1,77 per kilo geslacht gewicht. De prijs voor levend gewicht blijft staan op € 1,42 per kilo.

De Duitse varkensmarkt lijkt zich te ontspannen. Na twee weken van daling stabiliseerde de varkensprijs zich daar op € 1,89 per kilo. Vraag en aanbod zijn volgens varkensvakbond ISN in evenwicht. Duitse slachterijen tonen daarbij meer kooplust dan hun Nederlandse vakbroeders. Menig Nederlands varken gaat dan ook over de grens om daar geslacht te worden.

Dat beeld van kooplust weerspiegelt ook internetbeurs Teleporc die deze week weer is opgestart. Op beide veilingen bleef geen varken staan en de gemiddelde veilingprijs pluste op dinsdag € 0,02 en op vrijdag nog eens € 0,01. De notering komt daarmee weer op € 2 per kilo.

Prognose: stabiel tot licht dalend

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin