Doorgaan naar artikel

Beursprijs houdt voorlopig koers

Foto: Fotopersbureau Dijkstra

Foto: Fotopersbureau Dijkstra

De afzet binnen Europa loopt volgens slachterijen steeds lastiger door de corona-aanpak. De DCA Beursprijs blijft opnieuw staan op € 1,77 per kilo, maar kan nog worden bijgesteld.

Varkensvlees koop je in de supermarkt dezer dagen. Beter Leven-varkens worden nog altijd vlot opgenomen. Maar bij de reguliere varkens wordt eerder op de rem wordt getrapt dan gas gegeven. Na Italië, verloopt ook de afzet naar Spanje, Griekenland en Oost-Europa steeds stroever. De afzet naar horeca en foodservice wordt gemist. Niet alleen in ons land, in heel Europa.

Omdat de concurrentie op de Europese afzetmarkten toeneemt, proberen slachterijen zoveel mogelijk vlees naar Azië te verschepen. China voelt dat de druk oploopt en komt in een positie dat het lagere prijzen kan bedingen. Ook omdat Brazilië en de Verenigde Staten grote hoeveelheden varkensvlees naar China verschepen voor prijzen van omgerekend net boven € 1 per kilo geslacht gewicht.

In een onoverzichtelijke markt vol voors en tegens houdt de noteringscommissie van de DCA Beursprijs 2.0 het stuur recht. Want ook al borrelt er onder het oppervlak een prijsverlaging, de varkenshandelaren die de Beursprijs samenstellen voelen er volgens DCA niets voor om hier al op voor te sorteren. De stabiele prijslijn van afgelopen week blijft ook komende week geldig. Per kilo geslacht gewicht staat de notering op € 1,77, terwijl de prijs voor levend gewicht op € 1,42 per kilo blijft staan. Althans voorlopig. Hoewel DCA de prijs reguliere wijze, zonder verdere toelichting bekend maakte, stelt het op zijn website dat DCA Markets BV zich tot woensdag 8 april het recht voorbehoud de vastgestelde beurprijs te herroepen.

De Duitse markt loopt niet meer zo gesmeerd als vorige week. Ook daar zorgt met name de vleesafzet voor hoofdbrekens. Volgens varkensvakbond ISN is het vooral het beperkte aanbod van slachtvarkens dat de markt overeind houdt. De vakbond verwacht wel een impuls door de gunstige weersvoorspelling die de verkoop van barbecuevlees stimuleert.

Internetbeurs Teleporc leverde vandaag, vrijdag 3 april, 2 cent in. Dat brengt de gemiddelde veilingprijs op € 1,95 per kilo. Een stuiver lager dan eind vorige week. Dat is nog altijd € 0,06 boven de geldende varkensprijs in Duitsland. Hoewel dat synoniem staat aan een stabiele markt, neemt vanuit slachterijhoek de druk voor prijsverlaging toe. Zeker met een aantal korte werkweken in het verschiet; dan is een krap aanbod zo verdampt, is de redenatie daarachter. Vion GmbH hanteert vanaf maandag al een zogenoemde Hauspreis van € 1,87 per kilo en de verwachting is dat de Duitse prijs volgende week tussen een paar cent toe zal moeten geven.

Prognose: prijsdruk neemt toe.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin