Beursprijs maakt bewust bescheiden stap

24-06 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Het is nu het moment om door te stoten. Maar de moeizame vleesverkopen zorgen voor een rem. De DCA Beursprijs 2.0 kiezen voor een bescheiden plus van € 0,03 per kilo om hun hand niet te overspelen.

De urgentie is hoog: de prijsverhoging van varkens moet nú gebeuren. En na de prijsverhogingen van € 0,02 en € 0,05, hoopte menigeen op een significante plus van een cent of 8. Want over een paar weken valt de luwte van de vakantie in.
Maar aan de andere kant heerst er nog geen ‘hosanna-stemming’. Nu de korte werkweken voorbij zijn rolt er weer volop vlees van de band en dat laat zich wat moeilijker plaatsen dan afgelopen weken.

Duitsland knijpt aantal slachtingen

Op de Europese vleesmarkt is er bovendien volop concurrentie van vlees uit Spanje en Denemarken. En ook in Duitsland is de verhoging van de varkensprijs van deze week nog niet ingebed. Slachterijen krijgen het in hun verkopen niet terug. Als reactie daarop draaien de aan de volumeknop: ze schroeven het aantal slachtingen terug om de vleesmarkt te ontlasten. Want ook de Duitse slachterijen zijn gebaat bij stijgende vleesprijs. Zij hebben nog grote hoeveelheden vlees die voor hogere prijs de vriezer in zijn gegaan. Die willen ze niet afwaarderen. Maar knijpen in het aantal slachtingen betekent zelfs bij het bescheiden aanbod dat Duitsland momenteel heeft, toch voor grotere volumes op de varkensmarkt.

En hoewel het aanbod van slachtrijpe varkens afneemt en handelaren merken dat ze weer ‘bij zijn’, maakt dat toch dat de samenstellers van de DCA Beursprijs kiezen voor een behoudende lijn. Nu vlot verhogen en volgende week moeten corrigeren met een verlaging is helemaal funest voor het vertrouwen in de markt. Daarom kiezen de samenstellers van de DCA Beursprijs 2.0 voor een bescheiden stijging. De notering plust met € 0,03 naar € 1,74 per kilo geslacht gewicht. De prijs voor levend gewicht stijgt van € 1,35 naar € 1,37 per kilo.

Prognose: Licht stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer