Beursprijs maakt pas op de plaats

01-07 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Het momentum voor prijsverhoging is nu, maar de markt zet niet door. Slachterijen slachten volop en krijgen de varkens eenvoudig bij elkaar. Meer dan een prijshoudende notering zit er niet in voor de DCA Beursprijs 2.0.

Vorige week zijn ruim 317.000 varkens geslacht in Nederland. Dat aantal is één keer eerder gehaald dit jaar, in week 11. In alle andere weken lag het aantal lager. Kortom er wordt volop geslacht en slachterijen hebben geen moeite die dieren bij elkaar te krijgen. En het is niet dat het slecht loopt, maar de markt zet niet door.

China maakt verschil

Aan de andere kant wordt het wel moeilijker om vlees te plaatsen. Daarbij lijkt er een verschil te zijn tussen degene met China-erkenning en slachterijen die dat niet hebben. Dat is een van de redenen waarom de Duitse slachterijen sputteren bij het huidige marktpeil en dat ze deze week hun slachtplan naar beneden hebben bijgesteld.

Uit het dal kruipen met een plus van € 0,20 cent en dat gecombineerd met een voerprijsverlaging van 10% was het streven van de samenstellers van de DCA Beursprijs 2.0. Dat zou lucht geven en dan gloorde er weer wat hoop. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat dat streven deze zomer gehaald wordt. In drie weken tijd is de notering € 0,10 gestegen en daarmee lijkt het voorlopige maximum bereikt.

Door de remmende vleesmarkt zit er volgen de week niet meer in dan prijsbehoud op € 1,74 per kilo geslacht gewicht. De prijs voor levend gewicht maakt een pas op de plaats op € 1,37 per kilo. Na volgende week neemt de kans op prijsstijging af omdat de schoolvakanties dan beginnen. En ervaring leert dat het dan al snel september wordt voordat nieuwe impulsen zich zullen aandienen.

Vleesafzet in Duitsland sleept voort

In Duitsland bevinden zowel het aanbod van varkens als de vraag naar varkensvlees zich in een negatieve spiraal. Daar is het vakantieseizoen al begonnen en dat is volgens Tönnies merkbaar op de toch al rustige vleesmarkt. De vleesafzet verloopt ‘slepend’, zoals de Duitsers dat beeldend kunnen uitdrukken.

De internetbeurs weerspiegelt dat beeld. Waar dinsdag nog alle dieren een koper vonden, werden op de vrijdagveiling slechts 5 van de 15 koppels verkocht. De gemiddelde prijs zakte een cent en kwam op € 1,92 per kilo uit. Nog altijd € 0,07 boven de officiële notering, die daarmee eenvoudig aan prijsbehoud kan doen. Een verschil van € 0,05 staat synoniem aan een stabiele markt. Maar helemaal vanzelf gaat het dus ook niet.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer