Beursprijs stijgt door

14-02-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De Duitse markt zet deze week opnieuw een flinke stap omhoog. De Nederlandse markt gaat daarin mee. De DCA Beursprijs 2.0 stijgt naar € 1,82 per kilo.

De hobbels bij de export naar China en de concurrentie op de Europese markt ten spijt, het aanbod dicteert momenteel de varkensmarkt. Slachterijen vriezen volop in. Handelaren hebben het gevoel dat ze daar een voorschot mee nemen op te verwachten marktontwikkelingen. Als het niet had gekund waren de Duitse slachterijen deze week ook niet meegegaan in de forse prijsverhoging van € 1,85 naar € 1,91 per kilo. Het geeft een stuwende kracht aan de DCA Beursprijs 2.0. Deze stijgt met € 0,06 naar € 1,82 per kilo geslacht gewicht. De prijs per kilo levend gaat van € 1,42 naar € 1,47.

De stemming op de Duitse markt blijft zeer positief. De vraag overstijgt het aanbod merkbaar. Volgens varkensvakbond ISN verwachten meerdere marktpartijen dat het aanbod verder terug zal lopen. Deze scherpe verhouding tussen vraag en aanbod was ook te zien op de vrijdagveiling van internetbeurs Teleporc. Alle 1.845 varkens verdeeld over 11 koppels, werden vlot verkocht. De goedkoopste koppel ging nog voor een hogere prijs (€ 1,985) van de hand dan het gemiddelde van de dinsdagveiling (€ 1,98). Voor de duurste partij werd € 2,045 betaald.

De gemiddelde veilingprijs steeg daardoor opnieuw fors: deze eindigde met een stijging van € 0,05 weer boven de grens van € 2 (€ 2,03 per kilo). De verwachting is daarmee dat ook komende week de Duitse varkensprijs verder zal stijgen.

Prognose: prijsstijging

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer