Beursprijs stijgt flink

In het kielzog van de aantrekkende Duitse varkensmarkt gaat ook de Nederlandse markt omhoog. De DCA Beursprijs 2.0 stijgt maar liefst 8 cent komende week.

Een krachtig signaal is wat de Duitse markt vorige week afgaf door met de nodige opportunisme een onveranderde prijs neer te zetten in een markt die tot dan toe sterk dalend was. Nog krachtiger was het signaal deze week die status quo om te buigen in een stijging van 6 cent per kilo. Het laat bij menigeen de wenkbrauwen fronsen. Zo zien de Nederlandse slachterijen een prijsstijging qua verkoop in de markt niet gebeuren. De verkopen lopen op gelijk niveau door, maar impulsen voor grote stappen ontbreken. Zowel slachterijen als handelaren vragen zich af wat met name slachterij Tönnies drijft om de aanvoerdersrol in de prijsverhoging zo op te pakken. Een handelaar verbaasd: ‘Normaal is hij degene die de prijs naar beneden schopt. Ik weet niet welk verhaal erachter zit, maar nu verdient Tönnies een compliment.’

Een drijfveer zou het prijsspel op de wereldmarkt kunnen zijn. Europese aanbieders onderhandelen in Azië over de contracten voor juni. Doordat de exportstroom uit Amerika afneemt, leunt nu Europa wat achterover in de onderhandelingen met de Chinezen. En dan kunnen schermen met stijgende prijzen in eigen land zal de onderhandelingspositie van Europese aanbieders ondersteunen.

Vraag naar varkens trekt aan

Duitsland trekt volgens handelaren aan de varkens. Dat bleek ook op de vrijdagveiling van internetbeurs Teleporc. Daar werden alle 8 aangeboden partijen vlot verkocht. Op een aantal koppels werd zelfs wel 14 keer geboden. Een ongekende gretigheid bij de kopers vergeleken bij het verloop van de veilingen de afgelopen weken. De gemiddelde veilingprijs steeg daarmee met 7 cent naar € 1,75 per kilo. Ruim boven de geldende varkensprijs in Duitsland die nu op € 1,66 staat.

En daar waar vorig jaar het verschil tussen de Duitse prijs en de DCA Beursprijs 10 tot 12 cent bedroeg, is dat gat nu een stuk groter. DCA zet dan ook niet laag in door zijn Beursprijs komende week met 8 cent per kilo geslacht gewicht te laten stijgen. Hiervan zijn 2 of 3 cent een correctie voor het uitblijven van een stijging vorige week, en daarnaast nog een cent of 5 tot 6 omdat de Duitse markt naar verwachting komende week verder gaat stijgen. Met de plus 8 komt de Beursprijs op € 1,51 per kilo geslacht gewicht en staat daarmee nog altijd 15 cent lager dan de geldende Duitse notering die op € 1,66 staat. De Beursprijs per kilo levend gewicht stijgt 7 cent naar € 1,21 per kilo.

Prognose: prijsstijging

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.