Beursprijs stoot door naar € 1,26

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De positieve stemming op de varkensmarkt houdt volgens de samenstellers van de DCA Beursprijs aan. Na de cent stijging afgelopen keer, gaat de notering voor volgende week er 4 cent op vooruit.

Door meer flexibiliteit bij het keuren waren zaterdagslachtingen mogelijk en liep het aantal varkensslachtingen in de eerste 2 weken van februari op. Daardoor slinkt het varkensoverschot dat al maanden voor de bezem zit en nemen slachtgewichten af waardoor slachterijen vlees beter kunnen plaatsen. Het zorgde voor een betere stemming die de samenstellers van de DCA Beursprijs vorige week omzetten in een prijsstijging van € 0,01 per kilo.

Na symbolische, nu echte stijging

Het is een hapering in diezelfde keuringscapaciteit waardoor het overschot deze week niet veel kleiner zal worden. De ruim 334.000 slachtingen van vorige week, zullen naar verwachting deze week niet gehaald worden. Toch zal dat volgens de samenstellers van de DCA Beursprijs 2.0 het positieve gevoel niet schaden. Na de symbolische stijging vorige week, schrijft de notering nu echt een stijging in de boeken. Opvallend is dat DCA de oorzaak voor de prijsverhoging toeschrijft aan de stijgende biggenprijs. “Die drijft de varkensprijs verder op.”

De DCA Beursprijs 2.0 voor week 8 stijgt 4 cent naar € 1,26 per kilo. De prijs voor levende varkens, die deze week onveranderd bleef, gaat nu 3 cent omhoog naar € 0,94 per kilo.

Op de Duitse varkensmarkt houdt de positieve stemming aan. Het stuwmeer van varkens voor de slachterijen wordt minder doordat slachterijen vlot wegslachten, maar ook doordat aanbod van onderaf afneemt. Vooral dat laatste vermindert de druk. Ondanks transportproblemen door het winterweer lukte het de Duitsers om het overschot met 90.000 dieren te verkleinen. De langverwachte prijsverhoging van 2 cent deze week geeft volgens varkenshoudersvakbond ISN een signaal af, waarmee Duitse varkenshouders positief gestemd aan de nieuwe week beginnen.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.