Doorgaan naar artikel

Beursprijs varkens beweegt niet

Foto: Herbert Wiggerman premium

Foto: Herbert Wiggerman

De varkensmarkt komt ook volgende week niet in beweging. De DCA Beursprijs 2.0 blijft voor de negende week hangen op een varkensprijs van € 1,19 per kilo geslacht gewicht.

Slachterijen wijzen op de volle vleesmarkt. Nadat eerder de Denen en de Spanjaarden het aantal slachtingen al opvoerden, gaan ook de Nederlandse slachterijen meer gas geven. Om voor te sorteren op de uitval van productie rond de feestdagen gaan in de periode daaraan voorafgaand ‘de zaterdagen aan’. Ook dit jaar hebben diverse slachterijen verzoeken ingediend bij de NVWA voor keurmeesters op zaterdag.

De vleesafzet loopt stroever dan afgelopen weken. Zelfs voor uitgebeende hammen is de prijsstijging voorbij. Meer dan prijshoudend zit er niet in. De prijs van schouders en nekken die als voorstuk in de been worden afgezet daalt zelfs. Dit alles resulteert in een varkensprijs die zich maar met moeite staande weet te houden. En dat terwijl de kerstbestellingen nu binnen komen.

Ook de Duitse markt laat geen verandering zien. Volgens ISN lukte het deze week wel de overschotten op de Duitse varkensmarkt wat terug te dringen, waarbij er regionaal wel verschillen zijn in de mate waarin dat lukt. Ook heeft de uitbraak van varkenspest bij een wild zwijn in Mecklenburg-Vorpommeren de vleesafzet niet geschaad. Hoever corona het seizoensmatige aantrekken van de varkensmarkt in de wielen rijdt moet nog blijken. De krapte aan slachterijpersoneel blijft wel voor hoofdbrekens zorgen.

De Duitse varkensprijs kwam deze week niet verder dan een prijshoudende € 1,20 per kilo en ook varkensbeurs Telepork toonde even weinig leven in de brouwerij als de weken ervoor. Op dinsdag werden zowaar een paar koppels verkocht voor gemiddeld € 1,24 per kilo. Maar op de vrijdagveiling werd al weer geen enkel bod uitgebracht. Van herstel is dus nog geen sprake.

De DCA Beursprijs 2.0 blijft ook volgende week steken op € 1,19 per kilo geslacht gewicht. De notering voor levend gewicht blijft staan op € 0,90 per kilo.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin