Beursprijs varkens blijft nu ook staan

Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De stemming op de varkensmarkt was goed; minder varkens in Duitsland en betere vraag doordat het eindelijk barbecueweer is. Het inzakken van de export naar China lijkt de verwachte prijsstijging onmogelijk te maken.

DCA probeerde vorige week een positief signaal af te geven door zijn Beursprijs met een cent te verhogen naar € 1,60 per kilo. Maar dat werd door de slachterijen niet overgenomen. De export naar China is lang niet meer zo lucratief als die geweest is. Daardoor zetten slachterijen meer vlees af op de Europese markt. Die raakt daardoor voller en dat geeft prijsdruk. De DCA Beursprijs 2.0 blijft daarom staan op € 1,60 per kilo geslacht gewicht en € 1,21 per kilo levend gewicht.

In Duitsland staan boeren en slachterijen nog altijd met de ruggen naar elkaar. De producenten zitten met stijgende voerkosten en verlangen een hogere prijs. Slachterijen zeggen dat dat er in de verkoop niet in zit, waardoor zij al twee weken zogenoemde Hauspreise hanteren.

Duitse slachterijen klagen, maar kopen wel

De Duitse varkensbeurs Teleporc moest het centje winst op dinsdag dan ook op vrijdag al weer inleveren. De gemiddelde veilingprijs zakte terug van € 1,64 naar € 1,63 per kilo. Maar positief is dat slachterijen de vrije varkens wel kochten. Er werd tussen de 4 en 8 keer geboden op op de verschillende partijen. Uiteindelijk verwisselden 5 van de 7 koppels van eigenaar.

En met een voorsprong van € 0,06 per kilo ondersteunt die prijs de hoogte van de Vereinigungspreis. De stand van € 1,57 is niet overboden. Maar ook de slachterijen zullen niet snel water bij de wijn willen doen.

Prognose: maximaal prijshoudend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer