Beursprijs varkens blijft ondanks grote druk toch op € 1,19

14-01 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Prijsverlagingen in Duitsland en Denemarken zetten de vleesmarkt verder onder druk. Het is niet de vraag of, maar wanneer de varkensmarkt eronder bezwijkt. De Beursprijs blijft desondanks staan op € 1,19 per kilo geslacht gewicht.

Varkenshouders lijkt niets gespaard te blijven. Waar in andere sectoren tegenover de stijgende voer- en energiekosten ook opbrengstprijzen staan die oplopen, blijft het op een houtje bijten voor varkenshouders. Al 15 weken staat de varkensprijs op hetzelfde lage niveau. En in plaats van een opleving, staan de noteringen op het randje van een nieuwe afgrond.

Italiaanse verwerkers remmen door AVP

Hoewel de export van bacon naar Engeland weer voorzichtig wat lijkt te verbeteren zijn er nog genoeg problemen over op de vleesmarkt. De AVP-situatie in Italië zorgt voor veel onrust bij de Italiaanse vleesverwerkers. Door het wegvallen van de afzet naar Azië, kopen zij maar zeer beperkt in en zakken de prijzen voor hammen en karkassen.

Het aanbod van varkens is ruim. En corona-uitbraken onder slachterijpersoneel bemoeilijken een inhaalslag in het aantal slachtingen. Daarnaast zorgt het ook voor extra prijsdruk. Om het gebrek aan mankracht op te vangen worden uitbeenlijnen gesloten en personeel ingezet in de slachterij. Daardoor moet er veel meer vlees in de been verkocht worden en dat heeft een lagere prijs.

Duitse en Deense prijzen dalen

En op die markt komen de Nederlandse aanbieders ook hun buitenlandse concurrenten nog meer tegen dan met vleesdelen. Ook Duitse, Deense en Belgische slachterijen begeven zich op die markt. De Deense prijs is met € 0,04 per kilo gedaald. Duitse slachterij Tönnies heeft deze week zijn eigen notering met € 0,03 per kilo verlaagd en Vion Duitsland gaat die prijs van € 1,17 per kilo vanaf maandag hanteren. Zij krijgen daardoor een deel van hun vlees goedkoper in handen. En België heeft al maandenlang de laagste varkensprijs van Europa. Er is volgens sommige slachterijen dan ook geen houden meer aan.

Hoewel alle seinen op rood staan, en een prijsdaling onafwendbaar lijkt, willen de varkenshandelaren die de Beursprijs samen stellen niet degene zijn die de eerste dominosteen omduwen. De DCA Beursprijs 2.0 staat ook komende week nog op € 1,19 per kilo geslacht gewicht. De prijs voor levend gewicht blijft onveranderd op € 0,90 per kilo.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer