Beursprijs varkens blijft onveranderd

26-06-2020 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De onzekerheid op de belangrijke Duitse varkensmarkt neemt toe. Slachterijen werken nauw samen om alle varkens efficiënt weg te werken. De DCA Beursprijs 2.0 blijft staan op € 1,52 per kilo geslacht gewicht.

Tropische temperaturen remmen de groei en zorgen voor uitdaging bij transport en slacht. Waar het hitteprotocol normaal ook invloed zou hebben op de slachtcapaciteit, is dat nu echter niet het geval. Het aantal te verwerken dieren ligt al lager dan normaal, waardoor een extra wagen of een extra rit eenvoudig in te plannen is.

De hitte ontregelde de varkensmarkt niet meer dan de uitdagingen die er al waren met verminderde capaciteit en afzetproblemen bij het vlees. De varkensprijs beweegt zich ondanks alle onzekerheden en tumult op de markt zijwaarts. Ook komende week staat de DCA Beursprijs 2.0 op het niveau van € 1,52 per kilo geslacht gewicht. De Beursprijs voor levend gewicht blijft ook gelijk: € 1,21 per kilo.

Ook op de Duitse varkensmarkt is het onzekerheid die de boventoon voert. Handelaren en slachterijen werken zo veel mogelijk samen om het oplopende aanbod van slachtvarkens zo klein mogelijk te houden. Het lukt slachterijen om een deel van de uitgevallen capaciteit van Rheda elders onder te brengen volgens varkensvakbond ISN.

Toch heeft de groei van het aanbod weldegelijk invloed op de stemming in de markt. Dit kwam overduidelijk tot uiting op de vrijdagveiling van internetbeurs Teleporc. Slachterijen worden overstelpt met aanbod en kopen niet op de vrije markt bij. Welke koppelgrootte of welk ras ook, op geen enkele partij werd ook maar één bod uitgebracht. En dat is wel heel kenmerkend.

Prognose: maximaal prijshoudend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer