Beursprijs varkens blijft staan op € 1,54

Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

Er zijn varkens voldoende om in de vraag te voorzien. De varkensmarkt kabbelt daardoor rustig verder. Op de Duitse markt neemt de druk toe.

Deze week verwerkten slachterijen minder dieren doordat een werkdag uitviel door Pasen. En hoewel het aanbod niet eens overdreven groot is, merkten handelaren dat ze daardoor wel weer varkens overhielden. Die vraag-aanbodverhouding zet slachterijen niet aan om meer te betalen. De varkensprijs blijft daarom hangen op het bestaande niveau. DCA laat zijn Beursprijs ook volgende week staan op € 1,54 per kilo geslacht gewicht. De prijs voor levende varkens maakt een pas op de plaats op € 1,17 per kilo.

De Duitse varkensmarkt weet deze week de prijsdruk nog te weerstaan. Maar de druk neemt merkbaar verder toe. Dat is terug te zien op varkensbeurs Teleporc, doorgaans een graadmeter voor de Duitse markt. Wat daarbij deze week opviel, was dat de prijs nog wel overeind bleef, maar de marktverhoudingen flink verschoven. Met zestien koppels werden zowel op dinsdag als vrijdag veel partijen aangeboden. En aan de andere kant neemt de kooplust merkbaar af. Waar een paar weken geleden nog veertien tot zestien keer werd overboden, houdt de interesse van slachterijen nu op bij een bod of drie. En maar liefst elf van de zestien partijen kwamen niet verder dan het startbedrag van € 1,50 per kilo.

Prijs gelijk, verloop stroever

Uiteindelijk werd op de vrijdagveiling slechts één partij verkocht. Daardoor blijft de gemiddelde prijs staan op de € 1,54 per kilo die dinsdag over zeven partijen werd bereikt. Maar het verloop van de veiling geeft een veel minder standvastig beeld. Daardoor zal er ook vanuit ons land met belangstelling worden gekeken hoe de Duitse markt zich volgende week verder ontwikkelt.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.