Beursprijs varkens blijft stabiel

17-07-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De vleesverkoop is moeizaam. Toch blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor de derde week op rij op € 1,33 per kilo staan.

Het gemis van de afzet naar China is groot. Ondanks dat slachterijen op lage capaciteit draaien, neemt de geplaagde Europese markt het vlees maar met moeite op. Het aantal varkensslachtingen daalde in de week dat zowel Vion als Van Rooi gesloten waren naar 181.000. De opvolgende week was het echter al weer opgelopen naar 268.000 en ligt nu al een week of 4 net onder 290.000 per week. Dat is onvoldoende om de achterstand weg te werken, maar ook niet schrikbarend veel lager dan de gemiddeld 300.000 slachtingen die ons land heeft.

De DCA Beursprijs 2.0 zet zijn vlakke koers voort. Ook komende week blijft de noptering staan op € 1,33 per kilo geslacht gewicht. De Beursprijs voor levend gewicht blijft € 1,05 per kilo.

Het goede nieuws van de Duitse markt is dat slachterij Tönnies weer kan opstarten. Daar moet men echter ook geen wonderen van verwachten. Het opvoeren van de capaciteit zal geleidelijk gaan. Ook Tönnies is de China-erkenning kwijt en is daardoor vooral aangewezen op de Europese markt. Als de slachterij uit de startblokken vliegt, ontketent het concern een waarschijnlijk forse daling van de varkensprijs, omdat de toch al zwakke vleesmarkt ineens wordt overvoerd.

Onvoldoende personeel

Daarbij ligt de slachterij onder scherp toezicht van overheidsinstanties die zich nergens aan willen branden; dus er mag weinig. En bovendien is er nog onvoldoende personeel beschikbaar. Mensen die weken opgesloten in een flat hun quarantaine hebben uitgezeten, gaan eerst van de vrijheid genieten voordat ze weer de fabriek in gaan. Dus ondanks de herstart van Tönnies zal de Duitse varkensprijs niet direct boven de huidige € 1,47 per kilo uitstijgen.

Prognose: maximaal prijshoudend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer