Beursprijs varkens buitelt omlaag

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De grote prijsval op de Duitse varkensmarkt heeft gevolgen voor de varkensprijs in ons land. De DCA Beursprijs 2.0 levert € 0,07 in.

Het zit de varkensmarkt niet mee. Het koude weer zorgt ervoor dat het begin van het barbecueseizoen steeds verder vooruitschuift. Zelfs het aspergeseizoen, waar traditioneel een plaatje ham niet bij kan ontbreken, ging er bijna geruisloos door van start. En ook de beperkte versoepeling van de coronamaatregelen heeft geen noemenswaardige invloed op de verkoop van varkensvlees. Geen van de impulsen die de markt ondersteunen krijgen voet aan de grond.

Voor de Duitse slachterijen die door AVP maar beperkte exportmogelijkheden hebben, was het deze week reden aan de noodrem te trekken. De Duitse varkensprijs duikelde met 8 cent omlaag naar € 1,42 per kilo geslacht gewicht. Dit tot frustratie van Duitse varkenshouders, die het gevoel hebben opnieuw de rekening gepresenteerd te krijgen voor corona-perikelen in slachterijen en hun afzetmarkten. Hoewel het varkensaanbod duidelijk lager is dan vorig jaar, lopen de wachtrijen voor slachterijen weer op in plaats van dat de slachtachterstand van Pasen wordt weggewerkt.

Stemming daalt

Waar de Duitse markt vorige week nog stroef liep, is die deze week gewoon ronduit slecht. Dat was terug te zien in het verloop van varkensbeurs Teleporc. Op de dinsdagveiling werd niet eens een bod uitgebracht. Op de vrijdagveiling werd met een aanzienlijk lager startbedrag en significant kleiner aanbod toch weer handel gedreven. Van de 6 aangeboden partijen werden er 4 geveild voor een gemiddelde prijs van € 1,46 per kilo. Ook dat is een niveau dat € 0,08 lager ligt dan vorige week.

En als de grote, invloedrijke Duitse markt ziek is, is de Nederlandse markt minimaal verkouden. De Duitse slachterijen zullen hun producten voor nóg scherpere prijzen op de Europese vleesmarkt proberen te slijten. Enkele Nederlandse slachterijen die hun noteringen op woensdag bekend maken, lieten deze week daarom al een voorzichtige daling van € 0,02 per kilo zien. Maar naar verwachting is dat aan de zuinige kant en volgt er meer. Daarom kiezen de samenstellers van de DCA Beursprijs 2.0 ervoor hun verwachtingsprijs op € 1,47 per kilo geslacht gewicht te zetten. Dat is een verlaging van € 0,07 per kilo. De notering voor levend gewicht zakt van € 1,17 naar € 1,11 per kilo.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.