Beursprijs varkens daalt 2 cent

De prijsverlaging van vorige week haalt de druk nog onvoldoende van de ketel. De Beursprijs daalt verder naar € 1,25 per kilo.

Hoewel Nederlandse slachterijen maximaal inzetten op de kanalen naar Azië, blijft ook de Europese thuismarkt een belangrijke afzetmarkt. Maar de strijd om de gunst van de kopers op die markt verhevigt nu naast de Belgische en Duitse slachterijen, ook grote Deense slachterijen voornamelijk op de Europese vleesmarkt zijn aangewezen door wegvallen van exportmarkten.

Uitval van personeel en coronamaatregelen die de slachtcapaciteit verlagen zorgen voor verhoging van de druk. En hoe langer een overschot wordt doorgeschoven, hoe meer er ingehaald moet worden.

Meer tijd nodig om evenwicht te zoeken

De grote spreiding in de mutaties van de varkensprijzen deze week, geven al aan dat er meer tijd nodig is om tot een nieuw evenwicht te komen. De stoelendans gaat volgende week geheid verder. Na de prijsdaling in twee stappen deze week, daalt de DCA Beursprijs 2.0 volgende week in beperkte mate verder. De notering verliest 2 cent en komt daarmee op het ronde bedrag van € 1,25 per kilo geslacht gewicht. Opvallend is dat de prijs voor levend gewicht harder daalt: namelijk 3 cent per kilo naar € 0,95 per kilo. Zowel levend als geslacht is er daarmee in 2 weken tijd 9 cent van de prijs af.

Op de Duitse markt geldt nog altijd een grote aanboddruk. Volgens varkenshoudersvakbond ISN hangen er momenteel 600.000 varkens boven de markt. Dat zijn er net zoveel als er in Nederland in 2 weken worden geslacht. Maar er zijn lichtpunten zo wil Tönnies wil graag zijn capaciteit uitbreiden door een nieuwe uitsnijderij in gebruik te nemen, al krijgt het daar van de overheid nog geen toestemming voor. Ook zorgen grote reclameacties in Duitse supermarkten ervoor dat de omzet van het vleesschap hoog is. De Duitse varkensprijs wist zich ook deze week te manifesteren op het bestaande niveau van € 1,27 per kilo.

Prognose: prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.