Beursprijs varkens daalt verder

20-11-2020 | |
Foto: Roel Dijkstra
IMG_dij404064-004

Het aantal slachtingen neemt toe, maar dat maakt de prijsdruk op de varkensmarkt niet minder. De Beursprijs daalt verder naar € 1,20 per kilo.

Daar waar de Nederlandse slachterijen deze week een adempauze inlasten en er prijsmatig enige hergroepering plaats vond tussen de noteringen, daalde de DCA Beursprijs 2.0 wel verder. Met 9 cent exclusief btw daalde de Beursprijs harder dan Vion, Westfort en Van Rooi.

Toch kwam de min deze week niet uit de lucht vallen, want de druk op de varkensmarkt wordt niet minder. Zeker niet nu ook de Duitse varkensprijs aan het wankelen is gekomen. De strijd om de gunsten van de Europese vleesinkopers gaat onverminderd door en daarmee het onderbieden.

Beursprijs stuiver omlaag

De DCA Beursprijs 2.0 daalt volgende week verder. De notering verliest 5 cent en komt daarmee op € 1,20 per kilo geslacht gewicht. Opvallend is dat de prijs voor levend gewicht even hard daalt: die gaat van € 0,95 naar € 0,90 per kilo. Zowel levend als geslacht is er daarmee in 3 weken tijd 14 cent van de prijs af.

Op de Duitse markt leidt de prijsverlaging van 8 cent deze week naar een niveau van € 1,19 per kilo tot verdere verontrusting bij varkenshouders. ISN becijferde dat alleen al door de corona-maatregelen de Duitse varkenshouderij kampt met een schadepost van tot nu toe 1,3 miljard euro. Varkenshouders leggen momenteel circa € 60 toe op elk dier dat ze afleveren. Het water staat de boeren volgens de vakbond aan de lippen. ISN roept daarom op tot snelle noodhulp voor de Duitse varkenshouderij. Noodhulp die verder gaat dan interventiemaatregelen waarvoor in Brussel gelobbyd wordt.

Prognose: prijsverlaging.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.