Beursprijs varkens flink bijgesteld

03-07-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De varkensmarkt is uit balans. Het aanbod van slachtrijpe dieren is niet eens groot, maar toch komen er steeds meer terwijl de vraag afneemt. De DCA Beursprijs 2.0 wordt stevig gecorrigeerd om aan het marktverloop van deze week en de verwachting van komende week recht te doen.

Toen de DCA Beursprijs 2.0 vorige week werd vastgesteld, was er over de Chinese importstop van Nederlands vlees nog geen sprake. Met ook het wegvallen van Tönnies groeide het overschot aan slachtvarkens, maar van paniek was geen sprake. De notering bleef daarop onveranderd op € 1,52 per kilo geslacht gewicht.

Inmiddels ziet de wereld er heel anders uit. China was het welkome overdrukventiel nu de vraag op de Europese markt is gedaald door het wegvallen van horeca en exportmarkten. Nu die weg is afgesloten voor de 3 grootste slachterijen van ons land, moeten zij hun vlees dichter bij huis kwijt zien te raken. En waar ze nog meer mee zitten is de afzet van de bijproducten. Koppen, poten en ander voor Nederlandse begrippen laagwaardig materiaal, is elders lastiger en voor lagere prijs af te zetten dan in China waar het een delicatesse is.

Slachterijen gaan minder slachten

Nu ze afzet missen, halen de slachterijen de voet nog meer van het gas dan ze al deden. En de combinatie van verslechterde afzet en sneller oplopend aanbod omdat minder varkens verwerkt worden is een dubbele klap voor de varkensmarkt. Prijsdaling is het gevolg. Daarbij moeten de samenstellers ook nog corrigeren voor de sprong van 14 cent omlaag die de slachterijen deze week al wel namen. De DCA Beursprijs 2.0 valt volgende week dan ook flink lager uit op € 1,33 per kilo geslacht gewicht. Dat is 19 cent lager dan deze week. De Beursprijs voor levend gewicht zakt af naar € 1,05 per kilo.

De Duitse varkensmarkt staat ook duidelijk onder druk. Leveranciers in de aanvoerlijn van Tönnies komen moeilijk van hun varkens af. Hoewel het aantal slachtingen niet tegenvalt. In week 26 waren het er 60.000 minder dan week ervoor volgens de officiële slachtcijfers van de Duitse overheid (BLM), terwijl de capaciteit van Tönnies 140.000 dieren per week is. Dat betekent dat Duitsers ruim de helft van de dieren hebben kunnen omleiden naar andere slachterijen. Evengoed geeft het veel onzekerheid. Vooral het feit dat na twee weken nog altijd geen duidelijkheid is wanneer de fabriek weer open gaat, voedt de zorgen.

Tönnies meldt vrijdag 3 juli dat de heropening stapsgewijs zal gaan. In welke volgorde en welk tempo de verschillende bedrijfsonderdelen weer opstarten moet maandag 6 juli duidelijk worden uit een overleg tussen de slachterij en diverse overheidsinstanties.

Varkensmarkt uit balans

Dat de balans in de markt zoek is kwam ook tot uiting op de vrijdagveiling van internetbeurs Teleporc. Het overschot aan varkens was merkbaar doordat daar 20 partijen werden aangeboden waar dat er normaal 9 of 10 zijn. Aan de andere kant bleek de vraag er varkens er niet te zijn. Ondanks dat het inzetbedag 10 cent lager lag dan afgelopen veilingen, op € 1,56 per kilo, werd er nauwelijks geboden.

Uitzonderlijk was dat de overgrote meerderheid van de partijen werd aangeboden zonder minimumprijs. Dat betekent dat deal direct bij het eerste bod gesloten is. Ongeacht koppelgrootte, herkomst of ras: op die partijen werd niet geboden. Over de hele veiling is slechts 4 keer geboden, en dan ook nog strategisch: namelijk alleen op partijen met minimumprijs. Slachterijen tonen dus geen enkele lust om bij te kopen. Zelfs tegen elk aannemelijk bod lukte het dus niet ook maar een enkele partij aan de man te brengen.

Prognose: lagere prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer