Beursprijs varkens fors onderuit

Foto: Fotostudio Atelier 68
Foto: Fotostudio Atelier 68

Het wegzakken van de Duitse varkensprijs krijgt ook in ons land navolging. De DCA Beursprijs 2.0 levert 9 cent in.

De varkensmarkt gaat gebukt onder grote druk van de afzetkant. Nu het niet meer loont om vleesdelen naar China te verschepen, is een alternatieve route afgesneden. En dat niet alleen, het vlees komt bij op de Europese markt die daardoor sneller vol loopt. Het zorgt voor prijsdruk.

De DCA Beursprijs heeft daarbij wat in te halen op de slachterijnoteringen. In een poging de markt in beweging te krijgen noteerde de Beursprijs vorige week een cent hoger terwijl de slachterijen bleven staan. En deze week muteerde DCA prijshoudend, terwijl de slachterijen al een min op het bord zetten. En met de prijsdruk op de Duitse en Deense markt, is het niet verbazingwekkend dat de notering volgende week fors lager uitvalt. De DCA Beursprijs 2.0 zakt van € 1,60 naar € 1,51 per kilo geslacht gewicht. De prijs per kilo levend gewicht daalt van € 1,21 naar € 1,14.

Duitse varkenshouders kunnen volgens vakbond ISN nog maar nauwelijks bevatten wat zich deze week op hun varkensmarkt voltrok. Het aanbod van slachtvarkens is krap en alleen al daarom kan de markt toch niet zo slecht zijn dat een prijsval van 9 cent nodig is. Volgens ISN wordt de gestegen druk op de Europese vleesmarkt doordat Spaanse, Deense en Nederlandse exporteurs hun afzetstromen ombogen, onterecht zwaar aan de varkenshouders doorberekend.

Teleporc zakt naar € 1,55

Varkensbeurs Teleporc leverde deze week twee keer in. De gemiddelde prijs zakte van € 1,63 vorige week vrijdag naar € 1,55 per kilo geslacht gewicht. Daarmee staat de gemiddelde veilingprijs nog wel altijd 7 cent boven het officiële noteringsniveau in Duitsland. Dat zou betekenen dat verder dalen niet nodig is.

Prognose: prijsverlaging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer