Beursprijs varkens geeft positief signaal af

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De storm van enkele weken geleden op de Duitse varkensmarkt lijkt te luwen. De DCA Beursprijs 2.0 stijgt een cent naar € 1,49 per kilo.

Er is weinig spannends te beleven op de varkensmarkt. Het aanbod van slachtrijpe dieren is ruim voldoende om in de vraag van slachterijen te voorzien. In een periode waarbij geregeld werkdagen uitvallen door feestdagen is er van een inhaalslag ook niet direct sprake. Bovendien trekt de vleesmarkt niet echt aan door het koude weer en de coronabeperkingen, wat slachterijen ook niet motiveert om extra gas te geven. Voor de varkensprijs zijn dan ook weinig impulsen te verwachten die stuwende werking hebben.

Lichtpuntjes op Duitse varkensmarkt

Wat wel positief is, is dat de Duitse varkensmarkt voorzichtig vriendelijker begint te ogen. Zo raakte de markt deze week niet uit balans door het wegvallen van een slachtdag vanwege de Dag van de Arbeid die in Duitsland als feestdag geldt. Het aantal varkensslachtingen lag met 805.000 10% lager dan een week ervoor (886.000 varkens). Die 80.000 varkens zitten niet nog voor de bezem, want de stemming op de markt is positief. Slachterij Tönnies spreekt in zijn wekelijkse nieuwbrief over een beperkt varkensaanbod waardoor er geen grote overschotten ontstaan. Boerenbelangenbehartiger ISN merkt dat afnemers stevige kooplust tonen op het beschikbare aanbod van slachtvarkens.

Dat er vlot wordt doorgeslacht is terug te zien aan het slachtgewicht. Dat liep vorige week 400 gram terug. Gemiddeld woog een varken aan een Duitse haak toen 97,4 kilo. In ons land ging er in die week 200 gram af en kwam het gemiddeld gewicht op 99,40 kilo per varken.

Teleporc stijgt 4 cent

Internetbeurs Teleporc ondersteept de stemming dat de markt weer voorzichtig uit het dal klimt. Op de veiling van vrijdag 7 mei 2021 werden 5 van de 6 aangeboden koppels verkocht voor gemiddeld € 1,51 per kilo. Dat is 4 cent meer dan op de veilingen ervoor werd gerealiseerd.

Het is voldoende voor de samenstellers van de DCA Beursprijs 2.0 om een signaal af te geven. De Beursprijs plust 1 cent naar € 1,49 per kilo geslacht gewicht. De notering voor levend gewicht blijft wel staan op € 1,12 per kilo.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.