Beursprijs varkens geeft prijshoudende markt aan

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De kaarten op de varkensmarkt zijn geschut. Na de stabilisatie van de Duitse varkensprijs corrigeert de Beursprijs de cent die deze notering vorige week harder daalde dan de slachterijnoteringen.

Niemand keek ervan op dat ook de Nederlandse markt moest inleveren na de Duitse knieval van vorige week. De varkensmarkt heeft zich gezet. Waar de Duitsers 8 cent inleverden, boekten de Nederlandse slachterijen in één of twee stappen 6 cent van hun prijs af. Bij Vion was dat inclusief btw, bij de andere slachterijen exclusief.

De prijsdaling viel daarmee iets lager uit dan de samenstellers van de DCA Beursprijs vooraf hadden ingeschat bij het opstellen van hun verwachtingsprijs. Die kwam namelijk met een -7 op € 1,47 per kilo geslacht gewicht uit.

Vlakke markt, centje erbij

Na de stabilisatie van de Duitse varkensprijs deze week, verwachten de handelaren die de Beursprijs samenstellen ook geen verschuivingen meer in de varkensprijs in ons land. Ze corrigeren de cent extra van vorige week direct door hun notering een tikje te verhogen. De DCA Beursprijs 2.0 stijgt van € 1,47 naar € 1,48 per kilo geslacht gewicht, maar geeft met die stijging dus eigenlijk een stabiel marktbeeld aan. De notering voor levend gewicht stijgt ook een cent en komt daarmee op € 1,12.

Dat de Duitse varkensprijs bleef staan op € 1,42 per kilo haalt de spanning wat van de markt af en brengt rust. Volgens varkenshoudersvakbond ISN is de Duitse markt bij het lagere prijsniveau op een nieuw evenwicht beland. Internetbeurs Teleporc lijkt dat beeld te ondersteunen. Na de veiling, waarbij op geen enkele partij een bod werd uitgebracht in de week van de prijsval, herpakte de beurs zich vorige week. Het startbedrag ging omlaag en het aantal aangeboden partijen bleef beperkt. Alle partijen vonden een koper. Op dinsdag voor gemiddeld € 1,46 per kilo en op vrijdag zelfs een cent meer. En met die € 1,47 is de voorsprong van de varkensbeurs weer de gebruikelijke € 0,05 per kilo, die een stabiele markt aangeeft.

Vleesmarkt loopt zeer stroef

Evengoed is er in de huidige fragiele markt geen zekerheid dat dit voorlopig het prijspeil is. Slachterijen klagen over grote druk op de Europese vleesmarkt. Duitse slachterijen vriezen noodgedwongen al weer diverse delen in. Prijsherstel lijkt nog even niet binnen bereik.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.