Beursprijs varkens houdt koers

Hoewel de onrust door de coronapandemie de Duitse varkensmarkt raakt, blijft de varkensprijs op peil. Ook komende week staat de verwachtingsprijs van DCA onveranderd op € 1,34 per kilo.

De Duitse varkensmarkt krijgt het zwaar voor de kiezen: door het AVP-virus zijn de exportmogelijkheden ingezakt. Slachterijen moeten meer moeite doen om hun vlees aan de man te brengen. De concurrentie op plekken waar karkassen en varkensdelen in bot te plaatsen zijn, is hevig. Aan verder uitbenen en verwerken is niet te ontkomen. Dat vraagt vakkrachten en is arbeidsintensief. Een uitbraak van corona onder slachtpersoneel kun je juist dan niet hebben.

En als het gebeurt zijn Duitsers niet van halve maatregelen, dan gaat de tent dicht. Zo heeft Tönnies met zijn vestiging in Sögel ervaren. En daar waar slachterijen en boeren nog wel eens verschillend naar de markt kijken zijn ze het hier roerend eens: Het bedrijf vecht de sluiting aan en krijgt daarbij de volle steun van de Duitse boerenbelangenbehartiger ISN die zelfs spreekt van politieke willekeur.

Ondertussen wordt vanuit ons land met enige spanning naar de ontwikkelingen bij de Oosterbuur gekeken. Het is te hopen dat niet andere vestigingen of slachterijen hetzelfde overkomt. Want als de verhoudingen tussen productie en slachtcapaciteit zover scheef lopen dat de Duitse prijs gaat hellen, zal dat Europabreed impact hebben.

De Nederlandse slachtcapaciteit ligt op niveau. En met de kennis van nu gaan de samenstellers van de DCA Beursprijs 2.0 daar niet vanuit. De verwachtingsprijs blijft staan op € 1,34 per kilo geslacht gewicht. Ook de prijs voor levend gewicht blijft onveranderd op € 1,04 per kilo.

Prognose: prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.