Beursprijs varkens houdt stabiele lijn vast

De druk op de varkensmarkt neemt toe. Toch blijft de Beursprijs onveranderd op € 1,34 per kilo.

Hoe langer een overschot wordt doorgeschoven, hoe meer er ingehaald moet worden. De stress neemt toe en Duitse vleesverkopers gaan agressiever de Europese vleesmarkt op om hun waren te slijten. Zij hebben daarbij het voordeel dat ze goedkoper inkopen dan Nederlandse slachterijen. Dat zet druk op de Nederlandse varkensprijs. Zeker nu in het andere grote afzetkanaal, de export naar China, ook minder wordt betaald.

Met dat in het achterhoofd zullen de veehandelaren die de Beursprijs samenstellen deze week wat meer hoofdbrekens hebben gehad om tot de juiste prijsverwachting te komen. Ze gunnen de twijfelachtige eer van de eerste prijsverlaging aan slachterijen als die zouden vinden dat nodig is. Zelf houden ze het op prijshoudende koers: de Beursprijs 2.0 blijft staan op € 1,34 per kilo geslacht gewicht. Ook de prijs voor levend gewicht blijft onveranderd op € 1,04 per kilo.

Op de Duitse markt is de stemming onveranderd slecht. De varkens groeien net zo hard als het overschot in de aantallen. En een uitdijend overschot is niet alleen aan Duitsland voorbehouden. Ook in Denemarken loopt de achterstand op. Danish Crown heeft door corona-infecties onder het personeel in de afgelopen weken 250.000 varkens minder geslacht dan er gepland waren.

Prognose: prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.