Beursprijs varkens levert stijging weer in

Het optimisme vorige week in ons land door heropening van China, wordt teniet gedaan door de prijsdruk die volgt op AVP in Duitsland. De DCA Beursprijs 2.0 daalt 5 cent en levert daarmee de winst van vorige week weer in.

En dan gebeurt waar de hele sector bang voor was. Na maandenlange dreiging van AVP-uitbraken aan de Pool-Duitse grens, is er een Duits wild zwijn gestorven aan AVP. Dat dit gevolgen heeft voor de exportmogelijkheden van de Duitse varkenssector is evident.

En waar de Duitsers bekend staan om hun ‘gründlichkeit’, maken ze ook van de aanpak van deze uitdaging geen half werk. Varkenshoudersvakbond ISN haalt zijn internetveiling voor varkens voor onbepaalde tijd uit de lucht en producentenorganisatie VEZG verlaagt vrijdag zijn toonaangevende varkensprijs met maar liefst 20 cent naar € 1,27 per kilo.

Door fors in de notering te snijden hoopt VEZG te voorkomen dat de Duitse varkensprijs wekenlang in een vrije val raakt. Door de AVP-besmetting zijn exportbestemmingen als Zuid-Korea en Mexico gesloten. Ook de export naar China kan erdoor in het gedrang komen. De vierkantsverwaarding verslechtert daardoor. Bovendien zal de druk op de Europese markt toenemen nu Duitse aanbieders daarop aangewezen zijn.

Voor Nederlandse slachterijen blijft Azië gewoon bereikbaar. Ook de afzet in eigen land blijft wel lopen. Maar ze gaan de toenemende druk op de Europese markt wel voelen. Niet alleen omdat grootmacht Duitsland daar meer gaat aanbieden, maar ook omdat kopers achterover gaan leunen. Varkensvlees is een vers product en alles invriezen lukt niet, dus aanbieders moeten wel verkopen. Ook voor de Nederlandse varkenssector zal dat ene dode zwijn dus prijsdruk opleveren.

Volgens sommige handelaren moet die druk eerst nog maar eens ontstaan en die moet je niet bij voorbaat over jezelf afroepen. Met die gedachte brachten zij in dat de DCA Beursprijs 2.0 volgende week onveranderd op € 1,39 per kilo geslacht gewicht moest blijven. Maar de reële verwachting is dat de druk toch doorwerkt. Daardoor levert de Beursprijs de winst weer in die de notering vorige week boekte toen het ‘de stuiver van Van Rooi’ erin verwerkte. De notering daalt 5 cent naar € 1,34 per kilo geslacht gewicht. De prijs voor levend gewicht zakt 4 cent naar € 1,05 per kilo.

Prognose: prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.