Beursprijs varkens maakt stapje naar € 1,22

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De eerste kleine tekenen van marktherstel dienen zich aan. De Beursprijs plust met een voorzichtig centje op de geslachte kilo’s. De prijs voor levend gewicht blijft staan.

Het aantal varkensslachtingen loopt op. Doordat er zaterdagslachtingen ingeschoven konden worden zijn in de eerste week van februari maar liefst 18.000 varkens meer geslacht dan in de week ervoor. Ook het gemiddelde slachtgewicht neemt af. Daardoor lijkt een begin gemaakt met het opruimen van het varkensoverschot dat al maanden voor de bezem zit.

Een ander lichtpunt is dat de oorzaak van het wegvallen van de China-export van Van Rooi Meat buiten de invloedsfeer van de slachterij lijkt te liggen. Het bedrijf rekent erop de erkenning snel weer terug te hebben en zet daardoor ook geen rem op het aantal slachtingen.

En daarbij klinken er ook steeds meer opbeurende verwachtingen in Duitsland. Daar daalt het slachtgewicht al wekenlang. Waar het gemiddelde varken rond de jaarwisseling precies 100 kilo woog, is dat inmiddels gedaald tot 99,1 kilo. De Duitse varkensmarkt lijkt dus vlot te herstellen. En als dat gebeurt, neemt de prijsdruk op de vleesmarkt af, wat het prijspeil in heel Europa een positieve impuls kan geven.

Kleine verhoging Beursprijs

Het zijn voorzichtig positieve signalen die het einde van de tijd in kunnen luiden dat de varkensmarkt wordt gedomineerd door het voortschuiven van een groot overschot. En oplossen van het varkensoverschot zet de deur open voor prijsherstel. De samenstellers van de DCA Beursprijs geven daar uiting aan door de notering voor het geslachte product met een cent te verhogen naar € 1,22 per kilo, maar de prijs voor levende varkens onveranderd te laten op € 0,91 per kilo.

De Duitse varkensmarkt heeft deze week last gehad van de sneeuwval. Vooral in het begin van de week waren wegen slecht begaanbaar, waardoor de aanvoer naar slachterijen hinder ondervond. Inmiddels zijn de wegen weer schoon en loopt de productie weer op volle toeren. Dit heeft het oplossen van de varkensfiles voor Duitse slachterijen vertraagd. Deze week zijn die niet veel korter geworden, maar vorige week werd nam het overschot volgens berekeningen van vakbond ISN met maar liefst 140.000 varkens af.

De Duitse boerenorganisaties zijn ervan overtuigd dat verdere daling van het varkensaanbod spoedig de vastgevroren varkensprijs in beweging gaat krijgen. Voorbehoud daarbij is wel dat het aantal slachtingen zich op het huidige niveau doorzet.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.