Beursprijs varkens muurvast op € 1,19

Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

De varkensmarkt lijkt maar niet te willen aantrekken. De DCA Beursprijs 2.0 blijft voor de achtste week steken op een varkensprijs van € 1,19 per kilo geslacht gewicht.

De vleesafzet verloopt stroef. Net als afgelopen weken kunnen slachterijen alleen voor uitgebeende hammen en schouders wat meer geld beuren, maar vlees in de been blijft nog altijd onder druk staan. Daarbij is het aanbod van slachtrijpe varkens groot en lopen de slachtgewichten op. Daardoor rolt er nog meer vlees van de band dat weer aan de man gebracht moet worden.

En hoewel slachterijen nu de kerstbestellingen opnemen, kan ook dat de markt niet vlot trekken. Slachterijen zeggen het niet met zoveel woorden, maar tussen de regels door blijkt wel dat de verkopen eerder stroever dan eenvoudiger gaan. Waar sommige landen enorm worstelen met de slachtcapaciteit lukt het andere landen wel om een tandje bij te zetten. Maar doordat bijvoorbeeld Spanje en Denemarken het aantal slachtingen opvoeren, neemt ook het aangeboden volume van varkensvlees op de Europese markt toe. Dat is niet bevorderlijk voor de prijs.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/61980273d1717"></iframe>

En corona blijft ook bij de vleesafzet een hindernis. De afzet van varkensvlees naar de horeca en foodservice is in Europa weer op zijn retour. Lockdowns in een aantal Aziatische landen zorgen voor vertragingen in de havens en bij het inlandse transport. Dat hindert de afzet.

Duitsland tobt door varkenspest

In Duitsland is de situatie er niet beter op geworden nu er varkenspest is vastgesteld op een commercieel varkensbedrijf. Hoewel het land al voor een heel aantal exportmarkten gesloten was, moet het voor andere bestemmingen opnieuw in onderhandeling over de afzet. Zo wordt volgens slachterij Tönnies met bijvoorbeeld met Canada gekeken hoe de export voortgang kan vinden.

De Duitse varkensprijs kwam deze week niet verder dan een prijshoudende € 1,20 per kilo en ook varkensbeurs Telepork toonde even weinig leven in de brouwerij als de weken ervoor. Op dinsdag werd een partij verkocht voor € 1,22 per kilo, maar verder was de vraag ver te zoeken.

Beursprijs blijft steken op € 1,19

Al met al zijn er voor de DCA Beursprijs 2.0 geen impulsen die tot verandering van de koers leiden. De notering blijft ook volgende week staan op € 1,19 per kilo geslacht gewicht. De notering voor levend gewicht is ook onveranderd op € 0,90 per kilo.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer overBeheer