Beursprijs varkens noteert onveranderd

27-11-2020 | |
Foto: Roel Dijkstra
IMG_DIJ406391-07

Om de druk te verlichten werken slachterijen vol gas door. De prijsdruk blijft groot, maar politieke tegendruk is er ook. De Beursprijs blijft staan op € 1,20 per kilo.

Het zijn onzekere tijden. De coronapandemie veranderde de varkensmarkt in een bak met drijfzand waar geen bodem in leek. Maar ergens moet vast grond zijn: de noteringen kunnen niet blijven zakken. Ondanks de verschillen in de hoogte en bewegingen van de verschillende noteringen, is het besef dat de sector gebaad is bij stabiliseren en herstel van de varkensprijs een gemeenschappelijke deler.

Het prijshoudend noteren in Duitsland en Denemarken maakt de druk in ieder geval niet groter. En ook daar zijn marktpartijen zich bewust van de noodzaak van stabiliteit. In Duitsland is er zelfs grote politieke druk om de crisissituatie te bezweren. Varkenshoudersvakbond ISN hamert erop dat het maximaal benutten van de slachtcapaciteit van het grootste belang is. De Duitse varkenshouders laten de alarmbellen zelfs zo hard rinkelen dat landbouwminister Julia Klöckner vandaag, vrijdag 27 november, zelfs de landbouwministers van alle deelstaten bijeen riep voor crisisberaad over de noodsituatie in de varkenshouderij.

En als iedereen het beste been voor zet, is er ruimte voor stabilisatie. De DCA Beursprijs 2.0 daalt volgende week niet verder. De notering blijft staan op € 1,20 per kilo geslacht gewicht.

Prognose: stabiele prijs.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.