Beursprijs varkens noteert onveranderd

10-07-2020 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Vraag en aanbod op de varkensmarkt zijn uit balans. De vrije val van de varkensprijs is echter gebroken. De stevige correctie van de DCA Beursprijs 2.0 vorige week lijkt voldoende om de markt op gang te houden.

Door tegenslagen die elkaar opvolgen loopt de varkensmarkt stroef. Nu meerdere grote slachterijen in Europa niet meer met hun product naar China kunnen, neemt de druk op de Europese markt toe. Slachterijen die hun China-erkenning nog wel hebben, lopen op de Europese markt ook tegen lagere prijzen aan door de toegenomen concurrentie.

Met een prijscorrectie van 19 cent vorige week deed de DCA Beursprijs 2.0 meer dan slachterijen. Die probeerden met een milde verlaging een bodem in de markt te leggen. De draagkracht is niet zo groot dat de Beursprijs die centen deze week al weer kan opeisen, maar de handelaren die de notering samenstellen verwachten ook geen groot verval. Ze laten de DCA Beursprijs 2.0 staan op € 1,33 per kilo geslacht gewicht. De Beursprijs voor levend gewicht blijft € 1,05 per kilo.

Met nog altijd het gemis van de toonaangevende slachterij van Tönnies is de situatie op de Duitse markt zeker niet rooskleuriger dan bij ons. Ook daar is in 2 weken tijd een aderlating van 19 cent op de varkensprijs toegepast. De slachterijnoteringen staan wel weer gelijk met die van producentenkoepel VEZG op € 1,47 per kilo. Maar gezien het teleurstellende verloop van Internetbeurs Teleporc, waar al 3 veilingen achter elkaar niet eens 1 bod is uitgebracht, is er ook niet direct zicht op verbetering.

Ook voor weinig wordt niet gekocht

De hoogte van de prijs lijkt geen enkel verschil te maken in het gebrek aan kooplust. Op de vrijdagveiling van Teleporc lag het inzetbedrag met € 1,45 per kilo € 0,11 lager dan de week ervoor en zelfs 2 cent lager dan de geldende Duitse marktprijs. Daar waar deze normaal al snel een stuiver hoger staat. Maar ook dat bleek geen enkele impuls tot kopen uit te lokken; geen van de 10 aangevoerde partijen werd verkocht. Sterker, er werd niet eens op geboden. De neerwaartse spiraal lijkt daar nog niet gebroken.

Prognose: prijsverlaging.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer