Beursprijs varkens opnieuw € 1,33

De afzet van varkens wil zowel in Nederland als Duitsland nog niet vlotten. Maar die prijsdruk is niet nieuw. De DCA Beursprijs 2.0 blijft voor de vierde week op rij op € 1,33 per kilo staan.

Het is al weken drukken op de varkensmarkt. De afzet wil niet vlotten. Handelaren die anders veel dieren in Duitsland afzetten merken dat ze ondanks de jarenlange relatie niet vooraan staan nu de Duitse slachtcapaciteit weer langzaam toeneemt. Duitse varkens gaan voor.

Vleesmarkt overvol

Nu Tönnies weer opstart zal er nog heel bedachtzaam met de inzet van die capaciteit moeten worden omgegaan. Zelfs zonder de Duitse vleesreus als aanbieder, zat de vleesmarkt al overvol. Uitbreiden van de slachtcapaciteit heeft direct het risico in zich dat de prop in het aanbod verschuift naar de vleesmarkt. Dan zijn de dieren wel uit de stal, maar ook dan krijgt de varkenshouder het op zijn bord in de vorm van prijsdruk die niet meer te houden is.

Voor nu is dat in ieder geval niet zo. De DCA Beursprijs 2.0 blijft ook volgende week onveranderd. De notering blijft staan op € 1,33 per kilo geslacht gewicht. De Beursprijs voor levend gewicht blijft € 1,05 per kilo.

Op de Duitse markt is de prop in het aanbod die de afgelopen weken is ontstaan ook nog steeds goed voelbaar. Varkenshoudersvakbond ISN noemt het oplossen van het ontstane overschot dé grote uitdaging.

Vraag naar vlees trekt aan in Zuid-Duitsland

Wel zien de Duitsers regionale verschillen. De druk door het grote aanbod is in het noorden van Duitsland, in het werkgebied rond de slachterij in Rheda-Wiedenbrück, groter dan in het zuiden van het land. In het zuiden komt zelfs wat vraag naar vlees. Die komt vooral uit de vakantiegebieden, waar de vraag stijgt nu ook Duitsers de vakantie overwegend in eigen land doorbrengen.

Slachterijen vullen die vraag echter eenvoudig in met lopende afspraken. Bijkopen op de vrije markt is er nog niet bij. Al 7 veilingen op rij is er op internetbeurs Teleporc geen enkel varken verkocht.

Prognose: stabiel.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.