Beursprijs varkens opnieuw op € 1,19

Foto: Ton Kastermans
Foto: Ton Kastermans

De varkensmarkt ploetert verder onder moeizame omstandigheden. Na de onveranderde notering vorige week opteren de handelaren die de DCA Beursprijs 2.0 samenstellen opnieuw voor een varkensprijs van € 1,19 per kilo geslacht gewicht.

Er zijn meer slachtrijpe varkens in aanbod dan er verwerkt worden. En een nadeel van de wekelijks toenemende overschot is dat er niet alleen meer dieren in de wachtrij staan, maar dat ze ook zwaarder worden. Daardoor rollen er meer kilo’s vlees van de band die ook nog in de overvolle vleesmarkt aan de man moeten worden gebracht. Het grote vleesaanbod binnen de EU staat prijsherstel op de varkensmarkt in de weg.

De hoop is gevestigd op Azië, waar het stijgen van de termijnmarktprijs een sprankje hoop geeft, maar nog geen enkele zekerheid. Daarbij stijgen met de energieprijzen ook de transportkosten verder en zijn er bovendien nog veel logistieke problemen in Azië door coronamaatregelen.

De Duitse varkensmarkt heeft het nog altijd zwaar. De vondst van een wild zwijn met Afrikaanse varkenspest, maakt de situatie volgens varkenshoudersvakbond ISN niet slechter. Dat geeft wel aan hoe diep de markt zit.

Nadat de grote slachterijen en producentenorganisatie VEZG elkaar vorige week vonden bij een prijs van € 1,20 per kilo is niets meer gewijzigd. Dat niveau heeft de markt deze week vast weten te houden.

Op de Duitse vrije markt leek begin deze week zelfs even wat ruimte. De dinsdagveiling van varkensbeurs Teleporc toonde verrassend veel vraag. Nadat er bijna 3 weken lang geen enkel bod werd uitgebracht, was er weer vraag. Het aantal biedingen liep zelfs op tot 9 keer bij de laatste partij. Vier van de vijf aangeboden partijen werden verkocht. Echter op de vrijdagveiling zat de klad er alweer helemaal in; hoewel er minder dieren werden aangeboden was de kooplust weer totaal bevroren. Geen varken verwisselde van eigenaar.

Zolang de Europese vleesmarkt overvol zit en Azië zo beperkt afneemt, blijft de druk op de varkensprijs groot. Echter die druk is niet nieuw of verrassend. De handelaren die de Beursprijs samenstellen verwachten dat de prijs ook komende week de druk kan weerstaan. De DCA Beursprijs 2.0 noteert ook volgende week € 1,19 per kilo geslacht gewicht. De notering voor levend gewicht blijft staan op € 0,90 per kilo.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer overBeheer