Beursprijs varkens stijgt 1 cent

31-07-2020 | |
Foto: Roel Dijkstra Fotografie
Foto: Roel Dijkstra Fotografie

Door betere vleesverkopen krabbelt de geplaagde varkensmarkt wat op. Ruimte voor een echte prijsverhoging is er nog niet, maar de samenstellers van de Beursprijs onderstrepen de ontwikkeling die gaande is met een bescheiden plus.

Het is hoogzomer: wolkenloze luchten, hoge temperaturen en miljoenen mensen die vakantie hebben. Dan gaat de barbecue aan. En doordat de vakantie nu meer in eigen land wordt doorgebracht, gaan de barbecuepakketten als warme broodjes de supermarkt uit. En supermarkten willen niet zonder zitten, dus die slaan flink in. Ook de afzet van industrievlees loopt niet meer zo dramatisch als een aantal weken geleden.

Het is die impuls waardoor de varkensprijs zich, vanuit de moeizame positie van een paar weken geleden, deze week steeds steviger op het stabiele prijsniveau wist te vestigen. De samenstellers van de Beursprijs onderstrepen die positieve lijn door een voorzichtig plusje op het bord te zetten. De DCA Beursprijs 2.0 stijgt met een cent naar € 1,34 per kilo geslacht gewicht. De Beursprijs voor levend gewicht blijft wel staan op € 1,05 per kilo.

Ook de Duitse varkensmarkt komt langzaam uit het slob. De proefslachtingen bij Tönnies voorkwamen dat het overschot op de varkensmarkt verder groeide. Als de slachterij in 2 ploegen kan gaan werken en de capaciteit verder opvoert kan het overschot verminderen. Een belangrijk punt volgens varkenshoudersvakbond ISN, omdat het varkensaanbod seizoensmatig te komende weken zal stijgen.

Eerste partijen Teleporc weer verkocht

Een ander teken dat ook de Duitse markt uit het dal kruipt is dat er vrijdag 31 juli voor het eerst sinds een maand weer varkens zijn verhandeld op internetbeurs Teleporc. Op 7 van de 9 aangeboden partijen werd door kopers geboden en zijn uiteindelijk 3 partijen ook daadwerkelijk verkocht. Hoewel de gemiddelde prijs van € 1,43 per kilo -4 cent onder de geldende Duitse marktprijs- laag is, is het wel een teken dat er ook op de spotmarkt weer interesse is om bij te kopen.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer